Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩠 Alger bĂ„de renar vatten och producerar anvĂ€ndbar biomassa

🩠 Alger bĂ„de renar vatten och producerar anvĂ€ndbar biomassa

Alger kan bÄde rena avloppsvatten och producera vÀrdefull biomassa ur havsvatten.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Det forskas mycket pÄ olika metoder för att rena vatten frÄn olika föroreningar. Att anvÀnda alger Àr en lovande metod. Ett forskarlag som arbetar med just detta finns pÄ UmeÄ universitet och de har hittat alger som bÄde kan rena vatten och producera vÀrdefull biomassa.

Forskarna började med att se om mikroalger kunde rena avloppsvatten frÄn kvÀve och fosfor som annars kan leda till övergödning av vÄra vattendrag. Mikroalgerna kunde sköta det jobbet alldeles utmÀrkt visade det sig.

– Men inte bara det, vi har ocksĂ„ kunnat visa i tidigare studier att algerna avlĂ€gsnar farliga föroreningar som lĂ€kemedel och tungmetaller. Faktum Ă€r att vĂ„ra alger kan ta bort vissa av dessa föreningar mer effektivt Ă€n konventionell rening av avloppsvatten, sĂ€ger Christiane Funk, professor pĂ„ Kemiska institutionen vid UmeĂ„ universitet, i ett pressmeddelande.

Under reningsprocessen producerar algerna biomassa, men den var dessvÀrre inte sÀrskilt anvÀndbar.

– Eftersom vĂ„ra alger Ă€r sĂ„ effektiva pĂ„ att rengöra, innehĂ„ller deras biomassa massor av farliga föreningar. Mikroalgbiomassa frĂ„n avloppsvatten kan inte anvĂ€ndas till livsmedel eller foder, sĂ€ger Christiane Funk.

Men sÄ testade forskarna att lÄta en typ av mikroalger vÀxa i havsvatten i stÀllet för avloppsvatten. Saltet i havsvattnet stressade algerna, vilket fick dem att producera stora mÀngder karotenoider. Det Àr en typ av biomassa som anvÀnds mycket inom hÀlsovÄrd, livsmedelsförÀdling, lÀkemedel och kosmetika.

– Vi kan nu odla dessa algarter i Östersjövatten. Algerna klarar av att rena det problematiska havsvattnet och samtidigt producerar de vĂ€rdefulla föreningar, sĂ€ger Christiane Funk.

LÀs hela studien hÀr.

♻ Vattenreningsprocess skapar vĂ€rdefullt svavel
TvÄ saker som vÀrlden behöver mer av Àr dricksvatten och batterier. Stanfords ingenjörer har förfinat en process som kan ge oss bÄda.
💧 Ny teknik filtrerar rent vatten ur luften
Detta företag har skapat en maskin som kan skapa dricksvatten ur luften.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.