Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
♻ 14 procent av alla jobb i USA kommer att vara ”gröna” jobb 2030

♻ 14 procent av alla jobb i USA kommer att vara ”gröna” jobb 2030

Gröna investeringar kommer att stå för mycket av tillväxten på arbetsmarknaden i USA de närmaste åren.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Övergången till en ”grönare” ekonomi börjar nu märkas på allvar även i arbetsmarknadsstatistiken i USA. En rapport från den ideella organisationen Working Nation visar att sex procent av alla arbeten i USA nu är gröna jobb. Det betyder att nio miljoner personer nu har ”gröna” jobb.

Som gröna jobb räknas förstås arbete med att exempelvis installera solpaneler och vindkraftverk, men även sådant som arbete med återvinning. Working Nation räknar också in exempelvis de som arbetar på ekonomiavdelning på gröna företag. Så alla arbeten som på något sätt skapats av den gröna ekonomin räknas in här.

Allt fler kommer också att ha gröna jobb i framtiden enligt rapporten. 2030 kommer hela 14 procent av alla arbeten i USA att vara gröna jobb. Det motsvarar 24 miljoner heltidstjänster.

Antalet gröna jobb kommer därmed att öka mycket snabbare än andra arbeten. Enligt Working Nation kommer antalet gröna jobb att öka 16 gånger snabbare än arbetsmarknaden i stort.

De gröna jobben kommer också att ge fler arbetstillfällen per investerad dollar. I snitt skapas 17 jobb för varje miljon dollar som investeras. Men för gröna jobb ligger den siffran på 20 jobb.

En av anledningarna till det är att gröna investeringar sparar pengar efter att investeringen är gjord. Om till exempel en fastighet isoleras eller får effektivare kylning minskar energikostnaderna. De besparingarna kan sedan gå vidare in i nya investeringar som skapar arbetstillfällen.

⚡ USA kan klara hela sitt energibehov med förnybar el - utan risk för strömavbrott
Att gå över till 100 procent förnyelsebar el skulle kosta USA 9–11 biljoner dollar, men lägre elpriser kan göra att investeringen skulle löna sig på så lite som fem år.
Solenergi står för nära hälften av all ny elkraft i USA i år
21,5 GW ny solkraft kommer att genereras i USA under 2022.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.