Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
⚡ USA kan klara hela sitt energibehov med förnybar el - utan risk för strömavbrott

⚡ USA kan klara hela sitt energibehov med förnybar el - utan risk för strömavbrott

Att gå över till 100 procent förnyelsebar el skulle kosta USA 9–11 biljoner dollar, men lägre elpriser kan göra att investeringen skulle löna sig på så lite som fem år.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

En vanlig kritik mot att gå över helt till förnyelsebara energikällor är att de inte alltid producerar ström och att det därför behövs reservkällor som kärnkraft eller fossil elproduktion. Men en studie från Stanford University i USA pekar på att det inte alls behöver vara fallet.

Forskarna simulerade att elförsörjningen i hela USA bara bestod av sol, vind, vatten och geotermisk energi. Resultatet blev att en elförsörjning byggd helt på förnyelsebara källor kan sänka elkostnaderna utan att riskera strömavbrott.

Orsaken är enligt forskarna att sol och vind ofta kompletterar varandra och om bara elnätet moderniseras och kopplas samman över hela USA kan el föras över dit den behövs. I de fall då det ändå inte produceras tillräckligt med el räcker det med att ha batterier som backup.

Det behöver inte vara nya typer av batterier som kan lagra mycket el under väldigt långa perioder. Enligt forskarna duger dagens batterier bra. Det gäller bara att ha system som drar energi från batterierna efterhand. Så även om ett batteri kanske bara har el för fyra timmars hushållsförbrukning kan elnätet dra el från batteri efter batteri för att täcka behoven eftersom inte alla behöver lika mycket el hela tiden.

Att bygga ut den nödvändiga infrastrukturen med moderna elnät, batterier, solpaneler på tak, fler vindsnurror med mera skulle kosta USA 9–11 biljoner dollar enligt forskarna. En enorm summa, men forskarna menar att elkostnaderna efter utbyggnaden skulle gå ner med 63–79 procent. Det skulle göra att investeringen skulle betala sig på så lite som fem år på vissa ställen.

Andra fördelar med att investera i en helt förnyelsebar elförsörjning är enligt forskarna att det skulle skapa 4,7 miljoner nya jobb och rädda 53 000 människor från att dö varje år av sjukdomar orsakade av luftföroreningar.

Läs hela studien här.

Bild: Pixabay/Kenueone


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.