Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
Solenergi står för nära hälften av all ny elkraft i USA i år

Solenergi står för nära hälften av all ny elkraft i USA i år

21,5 GW ny solkraft kommer att genereras i USA under 2022.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Solkraft kommer att vara den överlägset största källan till ny elkraft under det närmaste året enligt en rapport från amerikanska Energy Information Administration, EIA. Totalt kommer 46,1 GW ny elproduktion att tas i bruk under 2022 och 21,5 av dessa GW kommer från solkraft.

Det motsvarar 46 procent av all ny produktionskapacitet. Det är också en stor ökning från i fjol då 15,5 GW solkraft byggdes ut. Allra mest solkraft kommer att byggas i Texas som står för 28 procent av all ny solkraft.

Diagram som visar hur stor andel av den nya elproduktionen som kommer från de olika produktionsmetoderna som sol, vind och naturgas.

Naturgas är den näst största källan till ny elkraft i år. EIA räknar med att nya naturgaskraftverk kommer att ha en produktion på 9,6 GW i år. Det blir då 21 procent av all ny elproduktion.

På tredje plats kommer vindkraft som ska stå för 7,6 GW eller 17 procent av all ny elkraft. Hälften av all ny vindkraftsproduktion kommer att byggas i Texas. Staten som annars mest är känd för sin oljeindustri håller därmed på att bli något av ett mecka för förnyelsebar el.

Batterikapaciteten för att lagra el när solen inte skiner och vinden inte blåser kommer att öka kraftigt under 2020. EIA förutspår att batterilagringen kommer att öka med 84 procent. Det innebär att ytterligare 5,1 GW kommer att kunna lagras i batterier och balansera för toppar och dalar i elproduktionen.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.