Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👗 "Det bĂ€sta sĂ€ttet att bli mer hĂ„llbar med dina klĂ€der Ă€r att lĂ„ta dem Ă„teranvĂ€ndas"

👗 "Det bĂ€sta sĂ€ttet att bli mer hĂ„llbar med dina klĂ€der Ă€r att lĂ„ta dem Ă„teranvĂ€ndas"

HÄllbart mode Àr ett mÄste om vi vill ta hand om vÄr planet. Ett av företagen som kÀmpar för en framtid med hÄllbart mode och cirkulÀr ekonomi Àr Storey.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

TyvÀrr Àr modeindustrin en av de största förorenarna pÄ vÄr planet. BerÀkningar visar pÄ att den kan stÄ för upp till tio procent av de globala utslÀppen av vÀxthusgaser. Modeindustrin orsakar ocksÄ 92 miljoner ton avfall och 79 biljoner liter vatten anvÀnds varje Är för att tillverka alla plaggen.

HÄllbart mode Àr en term som ofta anvÀnds och mÄnga entusiaster jobbar mycket hÄrt för att göra framtidens mode mer hÄllbart. Nicole Kobilansky, VD och medgrundare av Storey the app, har svarat pÄ mina frÄgor om företaget och deras vision om modets framtid:

Vad Àr Storey?

" Storey Àr ett socialt nÀtverk för dina klÀder! VÄrt uppdrag Àr att digitalisera allas garderober för att göra klÀder mer anvÀndbara, delbara, sökbara, ÄtersÀljbara och skapa en mer hÄllbar modeekonomi."
"Vi hjĂ€lper till att skapa en virtuell databas över dina klĂ€der för att lĂ€ttare blĂ€ddra och organisera din garderob och bĂ€ra dina klĂ€der oftare – men ocksĂ„ se vad som finns i alla andras garderober och vad de har pĂ„ sig sĂ„ att du kan handla eller lĂ„na deras grejer! Det Ă€r ocksĂ„ ett bra stĂ€lle att fĂ„ kontakt med andra via din kĂ€rlek till mode."

Nicole förklarar hur de organiserar din garderob:

"SĂ€ttet vi organiserar din garderob pĂ„ Ă€r att vi först tittar pĂ„ eventuella kvitton du har pĂ„ saker du har köpt online tidigare – sĂ„ ger du oss tillgĂ„ng till din Gmail sĂ„ kan vi automatiskt söka efter varor du har köpt tidigare och dra in alla bilder och din information om mĂ€rkespris, inköpsdatum och sĂ„ vidare och lagra den i din digitala garderob. Du kanske ocksĂ„ har vintageartiklar eller saker utan kvitto och vi har ett sĂ€tt att lĂ€gga till dem med minimal anstrĂ€ngning."

Storey Àr, Àn sÄ lÀnge, tillgÀnglig i USA, Kanada, Storbritannien och Australien.

Bild: Storey

Hur kom du pÄ idén?

"Idén kom till mig för nÄgra Är sedan, faktiskt, och det tog ett tag att fÄ igÄng den. Jag fick idén genom frustrationen över min egen garderob och att köpa och sÀlja klÀder."

Nicole förklarar hur hon brukade spendera mycket pÄ att shoppa och "köpa för mÄnga saker pÄ rea" men att hon bara hade pÄ sig klÀderna en gÄng och sedan "betalade" i form av spenderade timmar för att försöka sÀlja dem pÄ eBay och Poshmark.

Jag Ă€gnade timmar Ă„t det – sĂ„ jag började göra mappar med bilder och information nĂ€r jag handlade för att spara tid om jag ville sĂ€lja vidare."

Hon förstod snart att den hÀr typen av dokumentation kunde vara till hjÀlp för fler mÀnniskor genom att automatisera processen och skapa en digital garderob och samtidigt bygga en marknadsplats runt den.

Hur hoppas du att mode ser ut i framtiden?

"Jag hoppas att personlig klÀdhantering blir digitaliserad, optimerad och mer cirkulÀr. I framtiden kopplar alla sina garderober till Storey och varje gÄng de handlar lagras deras klÀder i vÄr virtuella databas. PÄ sÄ sÀtt kan de vara mer kreativa med vad de bÀr tack vare vÄra smarta verktyg och enkelt sÀlja nÀr de vill."
"SÄ smÄningom hoppas vi ocksÄ att utvecklingen inom AR, VR och NFT innebÀr att det ocksÄ tar fart att bÀra dina klÀder i virtuella vÀrldar. Samtidigt har Storey ocksÄ blivit den bÀsta destinationen för second hand shopping eftersom vi har det största lagret nÄgonsin av föremÄl som Àr till salu och för förköp, sÄ att du alltid kan hitta de dÀr eftertraktade föremÄlen som verkar som om de Àr "slutsÄlda" i nÄgons garderob! Naturligtvis finns det andra otroliga saker vi kan göra i framtiden."

Om du kunde ge folk rÄd om hÄllbart mode, vad skulle det vara?

"Det bĂ€sta sĂ€ttet att bli mer hĂ„llbar med dina klĂ€der Ă€r att lĂ„ta dem Ă„teranvĂ€ndas – det innebĂ€r att köpa kvalitetsartiklar, hĂ„lla dem i gott skick, bĂ€ra dem regelbundet eller sĂ€lja dem om de inte lĂ€ngre passar. Och om du föredrar att donera, se till att du gör en del efterforskningar eller konsulterar vĂ„r lista först för att sĂ€kerstĂ€lla att dina klĂ€der inte hamnar pĂ„ en soptipp eller Ă€nnu vĂ€rre, eftersom de kan fraktas till ett utvecklingsland dĂ€r det kan undergrĂ€va lokala textilekonomier. "

Vad Àr dina planer för framtiden?

"Vi hoppas kunna vĂ€xa vĂ„r gemenskap av hĂ„llbart sinnade modeĂ€lskare genom att tillhandahĂ„lla de bĂ€sta verktygen för att mötas och dela vĂ„ra garderober och styla varandra – snĂ€lla gĂ„ med oss!"

Finns det nÄgra projekt som arbetar mot en mer hÄllbar modeindustri som du och ditt team inspireras av?

"Vi inspireras av det omfattande arbetet pÄ Ellen MacArthur Foundation och pÄgÄende forskning om hur den cirkulÀra ekonomin kan skapa impact."

👊 Lupintas grundare: “HĂ„llbarhet bör inte handla om uppoffringar”
“Det finns i varje hĂ„llbarhetssamtal – uppoffring, uppoffring, uppoffring”, sĂ€ger food tech-entreprenören Eslam Salah. “Jag tror inte att det Ă€r ett bra tillvĂ€gagĂ„ngssĂ€tt.” IstĂ€llet skapade han Lupinta, ett hĂ„llbart alternativ till kött och soja.
♻ 23-Ă„rig student uppfinner biologiskt nedbrytbar plast
Lucy Hughes har uppfunnit en biologisk nedbrytbar plast, MarinaTex, som baseras pÄ molekyler frÄn krÀftdjur och ett geleÀmne som finns i rödalger.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.