Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🍎 Nanosensor visar om frukt besprutats med bekĂ€mpningsmedel

🍎 Nanosensor visar om frukt besprutats med bekĂ€mpningsmedel

Nanosensorer kan avslöja om det finns farliga bekÀmpningsmedel pÄ frukt och tekniken Àr sÄ skalbar att det gÄr att testa individuella frukter ute i butikerna.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att Àta frukt och grönt Àr bra för hÀlsan, men dÄ ska de förstÄs inte ha för mycket rester av bekÀmpningsmedel kvar. Idag genomför Livsmedelsverket stickprov för att garantera att det vi Àter inte innehÄller för höga halter av bekÀmpningsmedel, men i framtiden kan det vara möjligt att testa just de frukter du köper.

– Rapporter visar att drygt hĂ€lften av all frukt som sĂ€ljs inom EU innehĂ„ller spĂ„r av bekĂ€mpningsmedel som i högre doser har kopplats till hĂ€lsoproblem hos mĂ€nniskor. I praktiken Ă€r det dock svĂ„rt att testa enskilda produkter innan konsumtion dĂ„ dagens metoder innehĂ„ller dyra och svĂ„rtillverkade sensorer. För att komma runt detta problem har vi utvecklat en billig och reproducerbar nanosensor som kan anvĂ€ndas för att mĂ€ta rester av bekĂ€mpningsmedel pĂ„ frukt i exempelvis butiken, sĂ€ger Georgios Sotiriou, senior forskare vid Karolinska Institutet.

Forskarlaget som Georgios Sotiriou ingÄr i har utvecklat en metod som anvÀnder nanosensorer för att mÀta halten av bekÀmpningsmedel. I grunden bygger metoden pÄ en teknik, ytförstÀrkt Ramanspridning, som varit kÀnd sedan 1970-talet. Men forskarna har förfinat metoden genom att anvÀnda en annan beprövad teknik som kallad flamsprutning.

– Flamsprutning kan anvĂ€ndas för att snabbt producera enhetliga sensorbelĂ€ggningar över stora ytor, vilket tar bort ett av de största hindren för skalbarhet, förklarar Haipeng Li, forskare vid Karolinska Institutet och studiens försteförfattare.

Forskarna kalibrerade sensorn för att upptÀcka lÄga koncentrationer av paration-etyl, ett giftigt insektsdödande medel som förbjudits eller begrÀnsats i de flesta lÀnder.

– VĂ„ra sensorer kan avslöja rester av bekĂ€mpningsmedel pĂ„ Ă€pplen inom bara fem minuter utan att förstöra frukten. Även om tekniken behöver valideras i större studier sĂ„ demonstrerar vi hĂ€r att konceptet fungerar för att testa livsmedel i större omfattning innan konsumtion, sĂ€ger Haipeng Li.

Forskarna ska nu gÄ vidare för att undersöka om sensorerna Àven kan anvÀndas inom andra omrÄden. Ett tÀnkbart anvÀndningsomrÄde skulle enligt forskarna kunna vara att upptÀcka biomarkörer för specifika sjukdomar i vÄrdmiljöer med begrÀnsade resurser.

LÀs hela studien hÀr.

đŸ± Ingen risk för matförgiftning med smartare förpackning
En miljövÀnlig matförpackning kan hÄlla maten Àtbar lÀngre och eliminera skadliga bakterier pÄ samma gÄng.
🧬 RNA kan ersĂ€tta bekĂ€mpningsmedel
Genom att anvÀnda RNA för att slÄ ut gener i bladmögel gÄr det att fÄ billigare och miljövÀnligare bekÀmpning av potatisbladmögel.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.