đ± Ingen risk för matförgiftning med smartare förpackning
En miljövÀnlig matförpackning kan hÄlla maten Àtbar lÀngre och eliminera skadliga bakterier pÄ samma gÄng.
Dela artikeln
Forskare i Singapore har utvecklat en förpackning som hÄller mat fÀrskare lÀngre och som dessutom dödar skadliga bakterier som salmonella, E.coli och listeria.
Den vattentÀta förpackningen Àr gjord av majsprotein uppblandat med antimikrobiella Àmnen som finns naturligt i bland annat timjan och citrusfrukter. Den Àr dÀrmed helt biologiskt nedbrytbar och bidrar inte till antibiotikaresistens.
NÀr forskarna testade förpackningen pÄ jordgubbar blev resultatet att alla bakterier förstördes. Jordgubbarna i förpackningen var ocksÄ Àtbara nÀstan dubbelt sÄ lÀnge som jordgubbar i vanliga förpackningar.
â Förpackningen kan anvĂ€ndas med en rad olika matvaror som fisk, kött, grönsaker och frukt. Den slĂ€pper bara ut antimikrobiella Ă€mnen nĂ€r luftfuktigheten i förpackningen Ă€r hög eller nĂ€r bakterier reagerar med förpackningen. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt kan vi minimera anvĂ€ndandet av kemikalier och bevara matens naturliga sammansĂ€ttning, sĂ€ger Mary Chan, professor vid Nanyang Technological University och en av forskarna bakom förpackningen, i ett pressmeddelande.
Forskarna ska nu gÄ vidare och försöka hitta företag som kan utveckla förpackningen till en kommersiell produkt. Förhoppningen Àr att det ska finnas en fÀrdig produkt inom nÄgra Är.
â Förpackningen kan fungera som ett miljövĂ€nligt alternativ till petroleumbaserade polymerer som plast vilka anvĂ€nds i dagens förpackningar och som har en stor negativ miljöpĂ„verkan, sĂ€ger Mary Chan.