Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ± Ingen risk för matförgiftning med smartare förpackning

đŸ± Ingen risk för matförgiftning med smartare förpackning

En miljövÀnlig matförpackning kan hÄlla maten Àtbar lÀngre och eliminera skadliga bakterier pÄ samma gÄng.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Forskare i Singapore har utvecklat en förpackning som hÄller mat fÀrskare lÀngre och som dessutom dödar skadliga bakterier som salmonella, E.coli och listeria.

Den vattentÀta förpackningen Àr gjord av majsprotein uppblandat med antimikrobiella Àmnen som finns naturligt i bland annat timjan och citrusfrukter. Den Àr dÀrmed helt biologiskt nedbrytbar och bidrar inte till antibiotikaresistens.

NÀr forskarna testade förpackningen pÄ jordgubbar blev resultatet att alla bakterier förstördes. Jordgubbarna i förpackningen var ocksÄ Àtbara nÀstan dubbelt sÄ lÀnge som jordgubbar i vanliga förpackningar.

– Förpackningen kan anvĂ€ndas med en rad olika matvaror som fisk, kött, grönsaker och frukt. Den slĂ€pper bara ut antimikrobiella Ă€mnen nĂ€r luftfuktigheten i förpackningen Ă€r hög eller nĂ€r bakterier reagerar med förpackningen. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt kan vi minimera anvĂ€ndandet av kemikalier och bevara matens naturliga sammansĂ€ttning, sĂ€ger Mary Chan, professor vid Nanyang Technological University och en av forskarna bakom förpackningen, i ett pressmeddelande.

Professor Mary Chan visar upp den miljövÀnliga förpackningen som tar kÄl pÄ skadliga bakterier och hÄller maten Àtbar lÀngre.

Forskarna ska nu gÄ vidare och försöka hitta företag som kan utveckla förpackningen till en kommersiell produkt. Förhoppningen Àr att det ska finnas en fÀrdig produkt inom nÄgra Är.

– Förpackningen kan fungera som ett miljövĂ€nligt alternativ till petroleumbaserade polymerer som plast vilka anvĂ€nds i dagens förpackningar och som har en stor negativ miljöpĂ„verkan, sĂ€ger Mary Chan.

LÀs hela studien hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.