Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸș Guinness ska bli miljövĂ€nligare

đŸș Guinness ska bli miljövĂ€nligare

Ett pilotprojekt ska visa om hÄllbarare odling av korn kan ge miljövÀnligare öl utan att försÀmra lönsamheten för odlarna.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

BryggerijÀtten Diageo har startat ett projekt som ska göra deras öl Guinness mer miljövÀnligt.

Projektet gÄr ut pÄ att kornet som anvÀnds för att brygga ölet ska odlas pÄ ett mer hÄllbart sÀtt. MÄlet Àr att odlandet ska öka den biologiska mÄngfalden, minska mÀngden konstgödsel, förbÀttra kvaliteten pÄ jorden och samtidigt öka lönsamheten för bönderna som odlar kornet.

Till att börja med ska 40 lantbruk pÄ Irland börja odla korn enligt principen regenerativt jordbruk dÀr resurserna ska utnyttjas maximalt, men ÀndÄ hÄllbart. Om det faller vÀl ut tÀnker Diageo sprida metoden bland sina andra kornleverantörer i framtiden.

– Det hĂ€r pilotprogrammet Ă€r det första programmet av sitt slag som Diageo startat och resultatet av det kommer att visa vilka möjligheter det hĂ€r kan ge, inte bara pĂ„ Irland utan i alla lĂ€nder dĂ€r vi har leverantörer, sĂ€ger John Kennedy, europachef pĂ„ Diageo, i ett pressmeddelande.

En del av lantbrukarna i projektet har redan testat regenerativt jordbruk och menar att det finns klara fördelar med metoden.

– Vi har redan prövat regenerativt jordbruk och har sett att kvaliteten pĂ„ jorden har blivit mĂ€rkbart bĂ€ttre. Det Ă€r vĂ€ldigt effektivt och ger mycket bĂ€ttre resultat Ă€n traditionell odling, sĂ€ger Walter Furlong Junior, en av de lantbrukare som ska delta i projektet.

🍚 Filippinerna Ă€r först att godkĂ€nna odling av vitaminberikat ris
A-vitaminbrist drabbar miljontals barn vÀrlden över. Nu har myndigheterna i Filippinerna som första land i regionen godkÀnt ett genmodifierat vitaminberikat ris för odling.
đŸŒŸ Ekologisk samodling kan minska den globala anvĂ€ndningen av kvĂ€vegödsling med 26 procent
Genom att odla baljvÀxter som exempelvis bönor tillsammans med spannmÄl gÄr det att kraftigt minska gödslingen samtidigt som mycket Äkermark frigörs.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.