Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🍚 Filippinerna är först att godkänna odling av vitaminberikat ris

🍚 Filippinerna är först att godkänna odling av vitaminberikat ris

A-vitaminbrist drabbar miljontals barn världen över. Nu har myndigheterna i Filippinerna som första land i regionen godkänt ett genmodifierat vitaminberikat ris för odling.

Elina Holmgren Tyskling
Elina Holmgren Tyskling

Dela artikeln

Ett vitaminberikat ris under namnet "Golden Rice" har blivit godkänt för fortplantning av Departementet för jordbruk-Filippinernas forskningscenter för ris, förkortat DA-PhilRice. Beslutet gör Golden Rice till den första näringsberikade genmodifierade risgrödan att bli godkänd för odling i södra och sydöstra Asien.

Riset är framtaget av Healthier Rice Project tillsammans med International Rice Research Institute och innehåller betakaroten som kroppen omvandlar till A-vitamin. Just denna vitamin tros ett av fem barn i Filippinerna lida brist på, liksom nästan 200 miljoner barn världen över. Bristen kan bland annat leda till blindhet. Riset är genetiskt designat att tillföra 50 procent av ett barns dagsbehov av den viktiga vitaminen.

– Detta godkännande är en milstople och en produkt av ett samarbete mellan forskare inom jordbruk och näringslära, den offentliga sektorn och lokala jordbruksaktörer. Vi ser fram emot att se Golden Rice nå matborden hos de som behöver det mest, sade doktor John. C De Leon, verkställande direktör på DA-PhilRice i ett pressmeddelande.

Grödan behöver ingen särskild hantering och kan odlas precis som vanligt ris. I vanliga risplantor finns ämnet batakaroten men inte i själva säden. Det forskarna har gjort är att se till att betakarotenen även finns i själva riskornet.

Det största hindret är övervunnet men det kan ändå dröja innan riset når de flesta hem, då det än så länge finns en begränsad mängd av riskornen, enligt en artikel i France24.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.