Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🍚 Filippinerna Ă€r först att godkĂ€nna odling av vitaminberikat ris

🍚 Filippinerna Ă€r först att godkĂ€nna odling av vitaminberikat ris

A-vitaminbrist drabbar miljontals barn vÀrlden över. Nu har myndigheterna i Filippinerna som första land i regionen godkÀnt ett genmodifierat vitaminberikat ris för odling.

Elina Holmgren Tyskling
Elina Holmgren Tyskling

Dela artikeln

Ett vitaminberikat ris under namnet "Golden Rice" har blivit godkÀnt för fortplantning av Departementet för jordbruk-Filippinernas forskningscenter för ris, förkortat DA-PhilRice. Beslutet gör Golden Rice till den första nÀringsberikade genmodifierade risgrödan att bli godkÀnd för odling i södra och sydöstra Asien.

Riset Àr framtaget av Healthier Rice Project tillsammans med International Rice Research Institute och innehÄller betakaroten som kroppen omvandlar till A-vitamin. Just denna vitamin tros ett av fem barn i Filippinerna lida brist pÄ, liksom nÀstan 200 miljoner barn vÀrlden över. Bristen kan bland annat leda till blindhet. Riset Àr genetiskt designat att tillföra 50 procent av ett barns dagsbehov av den viktiga vitaminen.

– Detta godkĂ€nnande Ă€r en milstople och en produkt av ett samarbete mellan forskare inom jordbruk och nĂ€ringslĂ€ra, den offentliga sektorn och lokala jordbruksaktörer. Vi ser fram emot att se Golden Rice nĂ„ matborden hos de som behöver det mest, sade doktor John. C De Leon, verkstĂ€llande direktör pĂ„ DA-PhilRice i ett pressmeddelande.

Grödan behöver ingen sÀrskild hantering och kan odlas precis som vanligt ris. I vanliga risplantor finns Àmnet batakaroten men inte i sjÀlva sÀden. Det forskarna har gjort Àr att se till att betakarotenen Àven finns i sjÀlva riskornet.

Det största hindret Àr övervunnet men det kan ÀndÄ dröja innan riset nÄr de flesta hem, dÄ det Àn sÄ lÀnge finns en begrÀnsad mÀngd av riskornen, enligt en artikel i France24.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.