Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒŸ Ekologisk samodling kan minska den globala anvĂ€ndningen av kvĂ€vegödsling med 26 procent

đŸŒŸ Ekologisk samodling kan minska den globala anvĂ€ndningen av kvĂ€vegödsling med 26 procent

Genom att odla baljvÀxter som exempelvis bönor tillsammans med spannmÄl gÄr det att kraftigt minska gödslingen samtidigt som mycket Äkermark frigörs.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att odla mer Àn en sorts vÀxt pÄ samma Äkeryta Àr ett bra sÀtt att öka mÄngfalden pÄ vÄr odlingsmark. Nu visar en analys frÄn SLU i Sverige och Roskilde Universitet i Danmark att detta Àven minskar behovet av gödsling plus att mycket Äkermark kan anvÀndas för annat Àn ren spannmÄlsodling.

Det rör sig om en agroekologisk metod dÀr ettÄriga baljvÀxter som soja, Àrtor och bönor samodlas med spannmÄl. JÀmfört med att odla varje gröda för sig som vanligt sÄ pekar forskarnas studie pÄ att behovet av kvÀvegödsling skulle kunna minska med 26 procent. DÄ vi anvÀnder över 100 miljoner ton kvÀve för att gödsla vÀrldens Äkrar idag Àr det en vÀldig mÀngd kvÀve som skulle kunna sparas.

Det skulle i sin tur fĂ„ ner övergödningen av vĂ„ra vattendrag. Bara Östersjön tar emot nĂ€stan en miljon ton kvĂ€ve varje Ă„r. Dessutom kostar kvĂ€vet i konstgödseln förstĂ„s pengar sĂ„ ju mindre det behövs desto billigare för lantbrukarna.

Samodling av spannmÄl och baljvÀxter ger ocksÄ en högre total skörd per ytenhet. Forskarna rÀknar med att cirka 115 miljoner hektar av dagens spannmÄlsareal skulle kunna anvÀndas för att odla andra grödor pÄ istÀllet. Dessutom kan samodling ge högre odlingssÀkerhet och minskad förekomst av ogrÀs och skadegörare.

Samodling av spannmÄl och baljvÀxter ger mÄnga fördelar.

Det som behövs nu Àr bÀttre metoder för att samodling ska bli tillrÀckligt effektivt i vÄrt moderna mekaniserade jordbruk. Men studien visar att det finns stora möjligheter. Innovativa lösningar som kombinerar samodling och det mekaniserade jordbruket kan ge stora vinster, bÄde miljömÀssiga och ekonomiska.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.