Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ„“ Forskare har analyserat miljöpĂ„verkan för 57 000 olika livsmedel

đŸ„“ Forskare har analyserat miljöpĂ„verkan för 57 000 olika livsmedel

En analys av 57 000 livsmedel visar att det gÄr att sÀnka vÄr miljöpÄverkan kraftigt genom att vÀlja rÀtt mat i affÀren.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att ta reda pÄ hur stor miljöpÄverkan ett visst livsmedel har kan var svÄrt, men nu har ett forskarlag frÄn University of Oxford i Storbritannien gÄtt igenom 57 000 livsmedel för att se vilka som Àr mest och minst hÄllbara.

Forskarna anvÀnde allmÀnt tillgÀnglig information om livsmedlen och anvÀnde sedan en modell de utvecklat för att fÄ fram hur hÄllbart varje livsmedel var. De tittade bland annat pÄ utslÀpp, markutnyttjande, vattenÄtgÄng och övergödning som produktionen av livsmedlen medförde.

– Det hĂ€r Ă€r vĂ€ldigt spĂ€nnande. För första gĂ„ngen har vi en transparent och jĂ€mförbar metod för att utvĂ€rdera vilken pĂ„verkan som processad mat med flera ingredienser har pĂ„ miljön. Denna typ av mat utgör det mesta av det vi köper i affĂ€ren, men tidigare har det inte funnits nĂ„got sĂ€tt att jĂ€mföra olika produkters miljöpĂ„verkan, sĂ€ger Peter Scarborough, professor vid Oxford och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

En slutsats i studien Àr att generellt sÄ har mat som innehÄller kött, fisk och ost den största miljöpÄverkan. Produkter som mest bestÄr av frukt, grönsaker och mjöl har betydligt lÀgre miljöpÄverkan.

Att Ă€ta mindre kött Ă€r dĂ€rför ett bra sĂ€tt att minska vĂ„r egen miljöpĂ„verkan menar forskarna. VĂ€xtbaserade alternativ till kött hade bara 10–20 procent sĂ„ stor pĂ„verkan som motsvarande köttprodukt.

Forskarna hoppas nu att algoritmen de utvecklat för den hÀr analysen ska hjÀlpa oss vÀlja mer miljövÀnliga produkter och fÄ tillverkarna att satsa pÄ mer hÄllbar produktion.

– VĂ„rt arbete skulle kunna ligga som grund för verktyg som hjĂ€lper konsumenterna vĂ€lja mer miljövĂ€nliga alternativ. Ännu viktigare Ă€r att det kan fĂ„ tillverkare och mataffĂ€rer att producera och sĂ€lja mat med lĂ€gre miljöpĂ„verkan och pĂ„ sĂ„ sĂ€tt göra det enklare för oss alla att fĂ„ en hĂ„llbar och hĂ€lsosam diet, sĂ€ger Peter Scarborough.

LÀs hela studien hÀr.

đŸ„© Svampprotein kan halvera avskogningen
Om vi ersÀtter en del av nötköttet vi Àter idag med svampprotein kan vi fÄr ner koldioxidutslÀppen och halvera avskogningen fram till 2050.
👊 “Min dröm Ă€r att hjĂ€lpa alla odla lokalt och hĂ„llbart”
Hamza Qadoumi har alltid varit nyfiken och gillat att lösa problem. Men han har ocksÄ ett starkt intresse för naturen. Det hÀr ledde till Ecobloom vars mission Àr att skapa verktyg för att odla smartare.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.