Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🥓 Forskare har analyserat miljöpåverkan för 57 000 olika livsmedel

🥓 Forskare har analyserat miljöpåverkan för 57 000 olika livsmedel

En analys av 57 000 livsmedel visar att det går att sänka vår miljöpåverkan kraftigt genom att välja rätt mat i affären.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att ta reda på hur stor miljöpåverkan ett visst livsmedel har kan var svårt, men nu har ett forskarlag från University of Oxford i Storbritannien gått igenom 57 000 livsmedel för att se vilka som är mest och minst hållbara.

Forskarna använde allmänt tillgänglig information om livsmedlen och använde sedan en modell de utvecklat för att få fram hur hållbart varje livsmedel var. De tittade bland annat på utsläpp, markutnyttjande, vattenåtgång och övergödning som produktionen av livsmedlen medförde.

– Det här är väldigt spännande. För första gången har vi en transparent och jämförbar metod för att utvärdera vilken påverkan som processad mat med flera ingredienser har på miljön. Denna typ av mat utgör det mesta av det vi köper i affären, men tidigare har det inte funnits något sätt att jämföra olika produkters miljöpåverkan, säger Peter Scarborough, professor vid Oxford och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

En slutsats i studien är att generellt så har mat som innehåller kött, fisk och ost den största miljöpåverkan. Produkter som mest består av frukt, grönsaker och mjöl har betydligt lägre miljöpåverkan.

Att äta mindre kött är därför ett bra sätt att minska vår egen miljöpåverkan menar forskarna. Växtbaserade alternativ till kött hade bara 10–20 procent så stor påverkan som motsvarande köttprodukt.

Forskarna hoppas nu att algoritmen de utvecklat för den här analysen ska hjälpa oss välja mer miljövänliga produkter och få tillverkarna att satsa på mer hållbar produktion.

– Vårt arbete skulle kunna ligga som grund för verktyg som hjälper konsumenterna välja mer miljövänliga alternativ. Ännu viktigare är att det kan få tillverkare och mataffärer att producera och sälja mat med lägre miljöpåverkan och på så sätt göra det enklare för oss alla att få en hållbar och hälsosam diet, säger Peter Scarborough.

Läs hela studien här.

🥩 Svampprotein kan halvera avskogningen
Om vi ersätter en del av nötköttet vi äter idag med svampprotein kan vi får ner koldioxidutsläppen och halvera avskogningen fram till 2050.
👊 “Min dröm är att hjälpa alla odla lokalt och hållbart”
Hamza Qadoumi har alltid varit nyfiken och gillat att lösa problem. Men han har också ett starkt intresse för naturen. Det här ledde till Ecobloom vars mission är att skapa verktyg för att odla smartare.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.