Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ„© Svampprotein kan halvera avskogningen

đŸ„© Svampprotein kan halvera avskogningen

Om vi ersÀtter en del av nötköttet vi Àter idag med svampprotein kan vi fÄr ner koldioxidutslÀppen och halvera avskogningen fram till 2050.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Animaliskt protein som kött och mejeriprodukter stÄr för en betydande andel av de totala vÀxthusgasutslÀppen. En anledning till det Àr att det gÄr Ät mycket mer protein, i form av foder, Àn vi fÄr ut av djuret. Forskare frÄn Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, uppskattar att bara fem procent av det protein som en ko har Àtit under sin livstid finns kvar som kött vid slakt.

En betydligt miljövÀnligare kÀlla till protein Àr svampprotein, mykoprotein, som finns i en rad olika matprodukter idag. Ett problem Àr att mÄnga tycker om kött och inte kan tÀnka sig att sluta Àta det.

Men nu har forskare vid SLU och Potsdam Institute for Climate Impact Research, PIK, rÀknat pÄ hur mycket kött vi mÄste ersÀtta med svampprotein för att det ska ge en mÀrkbar effekt. Det visar sig att vi kan fortsÀtta Àta rÀtt mycket nötkött och ÀndÄ ha en klar positiv pÄverkan.

– Vi fann att om vi per capita ersĂ€tter 20 procent av nötköttet till 2050 sĂ„ kommer den Ă„rliga avskogningen och koldioxidutslĂ€ppen att halveras jĂ€mfört med om vi fortsĂ€tter som idag, sĂ€ger Florian Humpenöder, forskare vid PIK, i ett pressmeddelande.

Om vi helt slutade Àta nötkött skulle förstÄs miljöpÄverkan minska Ànnu mer, men det Àr tveksamt om det Àr ett realistiskt mÄl.

– Det visade sig att man inte behöver sluta Ă€ta nötkött helt och hĂ„llet för att kunna uppnĂ„ mĂ€rkbara effekter redan Ă„r 2050. Det Ă€r goda nyheter, eftersom en radikal omstĂ€llning av vĂ„ra matvanor kan vara svĂ„r att uppnĂ„ inom samma tidsperiod, sĂ€ger SLU-forskaren Tomas Linder, som Ă€r forskargruppens expert pĂ„ mikroorganismers nĂ€ringsbehov.

LÀs hela studien hÀr.

🍗 KFC börjar sĂ€lja veganskt alternativ till kyckling
Beyond Fried Chicken innehÄller ett veganskt alternativ till kycklingkött och ska smaka precis om kyckling.
đŸœïž DĂ€rför kommer du – och planeten – leva lĂ€ngre med vĂ€xtbaserad kost
Vill du leva ett lĂ€ngre och hĂ€lsosammare liv? Är du ocksĂ„ sugen pĂ„ att hjĂ€lpa planeten att hĂ„lla lĂ€ngre? I sĂ„ fall har Marco Borsari vĂ€rdefull kunskap för dig.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.