Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🥩 Svampprotein kan halvera avskogningen

🥩 Svampprotein kan halvera avskogningen

Om vi ersätter en del av nötköttet vi äter idag med svampprotein kan vi får ner koldioxidutsläppen och halvera avskogningen fram till 2050.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Animaliskt protein som kött och mejeriprodukter står för en betydande andel av de totala växthusgasutsläppen. En anledning till det är att det går åt mycket mer protein, i form av foder, än vi får ut av djuret. Forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, uppskattar att bara fem procent av det protein som en ko har ätit under sin livstid finns kvar som kött vid slakt.

En betydligt miljövänligare källa till protein är svampprotein, mykoprotein, som finns i en rad olika matprodukter idag. Ett problem är att många tycker om kött och inte kan tänka sig att sluta äta det.

Men nu har forskare vid SLU och Potsdam Institute for Climate Impact Research, PIK, räknat på hur mycket kött vi måste ersätta med svampprotein för att det ska ge en märkbar effekt. Det visar sig att vi kan fortsätta äta rätt mycket nötkött och ändå ha en klar positiv påverkan.

– Vi fann att om vi per capita ersätter 20 procent av nötköttet till 2050 så kommer den årliga avskogningen och koldioxidutsläppen att halveras jämfört med om vi fortsätter som idag, säger Florian Humpenöder, forskare vid PIK, i ett pressmeddelande.

Om vi helt slutade äta nötkött skulle förstås miljöpåverkan minska ännu mer, men det är tveksamt om det är ett realistiskt mål.

– Det visade sig att man inte behöver sluta äta nötkött helt och hållet för att kunna uppnå märkbara effekter redan år 2050. Det är goda nyheter, eftersom en radikal omställning av våra matvanor kan vara svår att uppnå inom samma tidsperiod, säger SLU-forskaren Tomas Linder, som är forskargruppens expert på mikroorganismers näringsbehov.

Läs hela studien här.

🍗 KFC börjar sälja veganskt alternativ till kyckling
Beyond Fried Chicken innehåller ett veganskt alternativ till kycklingkött och ska smaka precis om kyckling.
🍽️ Därför kommer du – och planeten – leva längre med växtbaserad kost
Vill du leva ett längre och hälsosammare liv? Är du också sugen på att hjälpa planeten att hålla längre? I så fall har Marco Borsari värdefull kunskap för dig.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.