Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒ± Artificiell fotosyntes – odla mat utan solljus

đŸŒ± Artificiell fotosyntes – odla mat utan solljus

Forskare har utvecklat en metod för att odla grödor utan solljus, genom artificiell fotosyntes. I vissa fall ökade effektiviteten med 18 gÄnger, och metoden vÀntas revolutionera hanteringen av klimatförÀndringar sÄvÀl som rymdutforskning.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

University of Califoria, Riverside, skriver pÄ sin hemsida om en studie gjord i samarbete med University of Delaware, publicerad i Nature Food. I studien har man genom en process i tvÄ steg omvandlat koldioxid, vatten och elektricitet till acetat, en av huvudingredienserna i vinÀger. Organismer har sedan kunnat absorbera acetatet i mörkret och vÀxa, utan inblandning av naturlig fotosyntes.

Organisk fotosyntes, genom vilket plantor vÀxer pÄ naturlig vÀg, Àr otroligt ineffektiv dÄ enbart 1 procent av den energi som kommer frÄn solljuset slutligen hamnar i plantan. Med den nya hybridmetoden av ett organiskt-artificiellt system, kan jÀst utvecklas med 18 gÄnger högre effektivitet Àn pÄ naturlig vÀg, medan alger kan odlas med 4 gÄnger högre effektivitet.

- Med vÄr metod sökte vi att identifiera ett nytt sÀtt att producera mat som kan gÄ bortom grÀnserna som vanligtvis finns med biologisk fotosyntes, sÀger Robert Jinkerson, en av medförfattarna till studien.

Utöver jÀst och alger har forskarna lyckats odla bland annat ris, tomater och Àrtor, med hjÀlp av metoden.

- Vi fann att ett brett spektrum av grödor kan ta upp det acetat vid ger det, och bygga in det i de stora molekylÀra byggstenarna som organismen behöver för att vÀxa och frodas. Med en del uppfödning och ingenjörskap som vi nu jobbar pÄ kanske vi kan odla med acetat som en extra energikÀlla och fÄ större skördar, sÀger Marcus Garland-Dunaway, en av huvudförfattarna till studien.

Öppnar mĂ„nga dörrar

Genom att frigöra odling frĂ„n beroendet av solsken öppnas mĂ„nga möjligheter; som att odla under svĂ„rare förhĂ„llanden som kan komma till följd av klimatförĂ€ndringar, att lĂ„ta en mindre mĂ€ngd landmassa upptas av jordbruk, eller för att kunna odla mat under rymdfĂ€rder – pĂ„ sjĂ€lva rymdfĂ€rjan eller pĂ„ en himlakropp med mindre solljus Ă€n vi har pĂ„ jorden.

- AnvÀndning av metoder med artificiell fotosyntes kan bli ett paradigmskifte i sÀttet vi föder mÀnniskor. Genom att öka effektiviteten i matproduktion krÀvs mindre landmassa, vilken minskar pÄverkan jordbruk har pÄ miljön. Och för jordbruk som sker i mindre traditionella miljöer, sÄsom i yttre rymden, kan den ökade energieffektiviteten hjÀlpa till att mata fler passagerare med mindre input, fortsÀtter Jinkerson.

Odlingsmetoden skickades in till NASA:s Deep Space Food Challenge, dÀr det utnÀmndes till en av vinnarna i fas 1. Utmaningen Àr en internationell tÀvling Àmnat Ät metoder för att producera mat som krÀver minimal input, men som maximerar sÀker, nÀringsrik och smakrik mat för lÄnga rymduppdrag.

- FörestĂ€ll dig gigantiska fartyg som odlar tomater i mörkret pĂ„ Mars – hur mycket enklare skulle inte det vara för Marsianerna? avslutar Martha Orozco-CĂĄrdernas, en av medförfattarna till studien.

🌒 VĂ€xter kan odlas i jord frĂ„n mĂ„nen
Kan vi odla pÄ mÄnen? En frÄga som kan komma att spela stor roll för mÀnniskans framtid, dÄ vi blir alltmer aktiva i vÄr utomjordliga aktivitet. För första gÄngen har vi fÄtt ett svar pÄ frÄgan, dÄ forskare lyckats odla vÀxter i jordprov som tagits frÄn mÄnen.
đŸŒŸ Supervete kan vĂ€xa i saltjord
En ny variant av vete kan vÀxa i salthaltig jord och ger bÀttre avkastning Àn dagens vetesort.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.