Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 PĂ„ vĂ€g mot energisamhĂ€llet – del 1

🔋 PĂ„ vĂ€g mot energisamhĂ€llet – del 1

Jonas Birgersson skrev in sig i historieböckerna, som Sveriges frÀmste hÀrförare för internetrevolutionen. Nu tar han allt han lÀrt sig för att göra det igen. Denna gÄng Àr det en energirevolution.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Sommaren 2022 styrde jag bilen frÄn torpet i södra SmÄland ner till Lund. I julilugnet skulle jag sÀtta mig ner för en lÀngre pratstund med Jonas Birgersson.

Han mötte mig iförd shorts, en tröja med en robot pÄ och keps. UngefÀr samma klÀdsel han hade pÄ sig nÀr han besökte Vita huset.

NÀstan alla svenskar som Àr 40 Är och Àldre vet vem Jonas Birgersson Àr, men fÄ yngre. Han var en av Sveriges absolut mest omskrivna personer i slutet pÄ 90-talet, men försvann ur rampljuset efter att dotcom-bubblan sprack.

Som mest var hans företag Framfab vÀrderat till 42 miljarder kronor och han sjÀlv var miljardÀr. Trots det levde han i sin studentlÀgenhet och menade att man klarade sig bra pÄ samma ekonomiska nivÄ som en student.

Dotcom-bubblan bestod av stora visioner om framtiden med internet och enorma ekonomiska förvÀntningar pÄ de nya internetbolagen. BÄda tvÄ visade sig stÀmma pÄ lÄng sikt, men det som skapade en finansbubbla var kortsiktigheten i de ekonomiska förvÀntningarna.

Trots bubblan skapades riktigt vÀrde dessa Är. Utanför Birgerssons kontor finns nÄgra hyllor med ansprÄkslösa pÀrmar. Men de innehÄller svensk internethistoria. Fascinerad blÀddrade jag igenom förslaget till Volvo om att bygga vÀrldens första sajt dÀr kunden online kan sÀtta ihop och bestÀlla sin bil. Och till IKEA om att sÀtta "urlen", som Ingvar Kamprad sa, pÄ IKEA-katalogens framsida.

Oss Àr en frÀlsare född

Det som bidrog till att göra Birgersson sÄ omskriven var hans predikan och aktiva arbete för att bygga ut bredband. MÄnga menade att internet inte kunde bli stort, eftersom det skulle krascha telefonnÀtet. PÄ den tiden ringde man upp internet via ett modem. Det var lÄngsamt och dyrt. DÀrför, menade Birgersson och andra, behövdes bredband.

Han startade Bredbandsbolaget och satte fart pÄ utbyggnaden. Tillsammans med hem-pc-reformen bidrog det att Sverige ett tag var bÄde bredbandstÀtast och pc-tÀtast i vÀrlden.

Birgersson blev Bredbandsjesus med hela svenska folket.

Trots att han i början pĂ„ 2000-talet till stor del försvann ur media, jobbade Jonas Birgersson vidare med bredband. Hans företag ViaEuropa och Labs2 driver idag över 125 nĂ€tverk som samarbetar med mer Ă€n 150 oberoende tjĂ€nsteleverantörer. Dessa leverantörer erbjuder sina tjĂ€nster genom öppna digitala marknadsplatser till anvĂ€ndare i tio lĂ€nder. De har Ă€ven byggt nationella fiberprojekt runtom i vĂ€rlden, bland annat i Israel och i Österrike.

Redan 1999 skapade ViaEuropa vÀrldens första neutrala marknadsplats för bredband, i Hammarby Sjöstad, vilket gjorde det möjligt för varje boende att vÀlja mellan olika tjÀnsteleverantörer. Detta har blivit en viktig faktor till att Sverige idag har det lÀgsta priset pÄ internet.

Nu tÀnker han göra det igen

Den hÀr historien Àr viktig, för Jonas Birgersson tÀnker anvÀnda allt det han lÀrt sig frÄn internetrevolutionen, för att skapa en ny revolution. Denna gÄng inom energi.

NÀr vi sitter dÀr i det sommar-öde kontoret i Lund börjar han prata om energisamhÀllet.

Vad Àr det, undrar jag?

“Det vi sĂ„g som nĂ€sta samhĂ€lle efter nĂ€tverkssamhĂ€llet – det var energisamhĂ€llet. Det hĂ€r sa vid redan -95 till -97," sĂ€ger Birgersson.

IdĂ©n Ă€r att bygga smĂ„ elnĂ€t dĂ€r man har lokal elproduktion, lagring i batterier och andra energilager och delning av energi mellan fastigheter inom nĂ€tet. Men Ă€ven – och det hĂ€r Ă€r avgörande – delning mellan nĂ€ten. Med tusentals smĂ„nĂ€t ihopkopplade med varandra har du helt plötsligt ett nytt elnĂ€t som fungerar parallellt med det gamla.

PÄminner detta om nÄgot? Ja, just det: Internet. Tusentals smÄnÀt ihopkopplade med varandra, dÀr man delar pÄ resurser som servrar och möjliggör ett fritt flöde av information.

Med en sÄdan struktur Àr det möjligt att erbjuda en lÄg, fast avgift för tillgÄng till internet. NÀr Birgersson pÄ 90-talet sa att du kommer kunna fÄ allt internet du behöver för en lÄg, fast avgift, var det först fÄ som trodde honom.

Nu sÀger han samma sak som energi:

“Precis som du började betala 200 kronor i mĂ„naden för internet, tror jag vi kommer komma till samma sak för el. För ett lĂ„gt, fast pris har du all el du behöver."

DĂ€r ligger den, framtiden.

"Det hÀr mÄste du göra!"

NÀr vi gick pÄ lunch sa jag till Jonas, att det hÀr mÄste du göra! Jajoo, mumlade han, men hade nog redan bestÀmt sig för det.

Under hösten bestÀmde vi att göra gemensam sak i Projekt EnergisamhÀllet. Stiftelsen Warp Institute, som jag startat, tog pÄ sig rollen att jobba med communitydelen och samla mÀnniskor som vill bidra till att förverkliga detta. Birgersson och hans ViaEuropa skulle stÄ för den riktiga svÄra, och inledningsvis mycket större delen, att praktiskt bygga prototyper och börja rulla ut konceptet i Sverige och vÀrlden.

Bild över första prototypen i Lund.

Det har hÀnt mycket sedan dess:

  • TvĂ„ prototyper byggs nu i Lund.
  • Ett samarbete har inletts med Lunds kommun.
  • Vinnova har utlovat mĂ„ngmiljonstöd.
  • Manifest för EnergisamhĂ€llet har presenterats.
  • Arbetet med en öppen standard – ett energiprotokoll – har pĂ„börjats.
  • Flertal debattartiklar och medieframtrĂ€danden.

I förra veckan föll dessutom en stor och viktig pusselbit pÄ plats.

Återigen finns en parallell till 90-talet. 1999 skrev Bredbandsbolaget avtal med HSB, vilket innebar att 350 000 hushĂ„ll skulle erbjudas att fĂ„ bredband.

25 Är senare skriver ViaEuropa avtal med Sveriges AllmÀnnytta om att ta fram ett koncept för energisamhÀllet. Det kommer erbjudas till allmÀnnyttans över 300 bostadsbolag som sammantaget har en miljon lÀgenheter.

Jonas Birgersson och AllmÀnnyttans vd, Anders Nordstrand.

Snöbollen Àr snart i rullning

Ett koncept med bÄde finansiering och teknisk lösning (solceller pÄ taken, batterier, etc) kan ge snabb effekt (höhö). Fastigheter Àr den bransch som gör av med mest el i Sverige. DÄ Àr det bra om en stor andel av den elen kan komma direkt frÄn taken, mellanlagrade i batterierna i kÀllaren. Enligt Energimyndigheten Àr potentialen för svenska tak cirka 50 TWh per Är.

NÀr konceptet Àr klart och nÄgra föregÄngare har testat det och visar upp bÄde ekonomiska och miljömÀssiga fördelar kan det gÄ snabbt. Det Àr inte bara fastighetsbolag inom allmÀnnyttan som kommer se fördelarna, utan sÄklart ocksÄ privata fastighetsÀgare.

Utbyggnaden kan dÄ ske parallellt och mÄste inte invÀnta tillstÄnd eller pengar frÄn staten. NÄgra stora stamnÀt behöver inte byggas ut.

Snöbollen har lÄngsamt börjat rulla nu. Snart kan den börja fÄ upp fart, och dÄ kommer det gÄ undan.

Kan han göra det igen?

ViaEuropas kontor ligger i Gamla Elverket i Lund, som renoverades med internetpengar i början pÄ 2000-talet. Bakom en övervintrad julstjÀrna pÄ Jonas Birgerssons kontor, hÀnger en gammal skylt frÄn Framfab.

Efter vÄr pratstund vandrar han ivÀg i det öde landskapet. Jag hoppar i bilen och kör hemÄt. PÄ vÀgen tÀnker jag pÄ denne man. Han skrev in sig i historieböckerna som Sveriges frÀmste hÀrförare för internetrevolutionen. FÄ saker har varit sÄ samhÀllsomvÀlvande och positiva som det. Det Àr inget dÄligt livsverk. Men tÀnk om han lyckas starta Ànnu en revolution? Som ger oss ett överflöd av billig och ren energi.

Av det jag sett efter vÄr diskussion sedan sommaren 2022 sÄ Àr det definitivt möjligt.

Mathias Sundin
Arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.