Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 Vinnovapengar till EnergisamhĂ€llet

🔋 Vinnovapengar till EnergisamhĂ€llet

Vinnova har tilldelat en miljon kronor till Lunds kommun för projektet CoAction, dÀr EnergisamhÀllet ingÄr. MÄlet Àr att skapa ett nytt elnÀt med delning av energi, som möjliggör ett lÄgt fast pris pÄ el.

Warp Editorial Staff
Warp Editorial Staff

Dela artikeln

Sveriges innovationsmyndighet, Vinnova, har tilldelat en miljon kronor till Lunds kommun för projektet CoAction, dÀr EnergisamhÀllet ingÄr.

EnergisamhÀllet Àr ett projekt som Warp Institute deltar i, som leds av Jonas Birgersson och hans företag ViaEuropa. MÄlet Àr att skapa ett nytt elnÀt med delning av energi, som möjliggör ett lÄgt fast pris pÄ el.

"Installationen i Lund blir först i vÀrlden med en internetifierad lösning för energidistribution, detta gör det möjligt att installera obegrÀnsat med lokala energiresurser eftersom det traditionella nÀtet inte pÄverkas negativt," sÀger Jonas Birgersson.

Jonas Birgersson

Skapar en systemdemonstrator

Pengarna frĂ„n Vinnova gĂ„r till en pilotdel av en sĂ„ kallad systemdemonstrator. Systemdemonstratorerna Ă€r tĂ€nkta att ta ett helhetsgrepp pĂ„ komplexa utmaningar, som till exempel utslĂ€ppsfria transporter, utslĂ€ppsfria omrĂ„den och energipositiva stadsdelar. DĂ„ behöver alla aktörer i samhĂ€llet som berörs mobiliseras – nĂ€ringsliv, myndigheter, kommun,  region, civilsamhĂ€lle och akademi.

Stockholm Àr den andra kommun som ocksÄ fÄr pengar frÄn Vinnova.

I fallet Lund ska en systemdemonstrator skapas med mÄlet att göra Lund till en klimatneutral kommun Är 2030. I Lund ska de, tillsammans med en rad medaktörer, skapa ett mobilitetssystem med minskade utslÀpp och samtidigt behÄlla tillgÀngligheten. Mobilitetssystemet ska ocksÄ kopplas till ett klimatneutralt energisystem i omrÄdet. Det Àr den sista delen som Àr Projekt EnergisamhÀllet.

Pengarna frÄn Vinnova ska gÄ till en planeringsfas och under vÄren 2024 kan pengar för genomförande sökas. Den totala budgeten för genomförandet Àr 60 miljoner kronor för tre Är.

Prototyp börjar byggas i november

Som vi tidigare berÀttat kommer den första prototypen för EnergisamhÀllet byggas i Lund och koppla ihop en fastighet frÄn Wihlborgs med ett studentboende.

I Wihlborgs fastighet Alfa 3-6 kommer ett batteri att byggas och Blekingska nationen har en solcellsanlÀggning pÄ sin fastighet. Mellan husen dras en likströmskabel som gör det möjligt för byggnaderna att dela pÄ energin frÄn batteri respektive solcellsanlÀggning.

Vardagar under dagtid behöver Wihlborgs fastighet el, samtidigt som Blekingskas studentboende ofta producerar mer Àn vad elbehovet Àr i studentbostÀderna just dÄ. I stÀllet för att sÀlja överskottet till elnÀtet, till ett lÄgt eller t.o.m. negativt elpris, överförs överskottet till Alfa 3-6 och batteriet laddas upp.

PÄ kvÀlls- eller helgtid, nÀr elbehovet i Alfa 3-6 Àr lÄgt, kan el överföras frÄn batteriet till Blekingska, skriver Wihlborgs i ett pressmeddelande.

- Genom att vi nu skapar ett öppet system dÀr vi sjÀlva Àger informationen kan vi decentralisera elförsörjningen och stabilisera och sÀnka elpriserna pÄ sikt. Lösningen Àr sÀrskilt intressant ur ett genomförande och investerarperspektiv eftersom den kan skalas upp utan stora, enskilda investeringar. Det bidrar till bÄde robusthet och ett snabbt möjligt genomförande, sÀger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs.

NÀsta steg Àr att sÀtta spaden i marken och grÀva ner kabeln mellan de tvÄ husen.

🔋 HĂ€r kommer EnergisamhĂ€llets första prototyp byggas
I Lund kommer den första prototypen för EnergisamhÀllet att byggas och berÀknas kunna köras igÄng nÀsta Är.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.