Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 Nytt elbilsbatteri får ned laddtiden från timmar till minuter

🔋 Nytt elbilsbatteri får ned laddtiden från timmar till minuter

En ny anod i ett litiumjonbatteri kan drastiskt minska tiden det tar att ladda batteriet.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att ladda batterierna på en elbil från 40 procent till 80 procent kan ta närmare en timme. Ett nytt batteri kan kapa den tiden ner till drygt elva minuter, rapporterar Techxplore.

Det är ett forskarlag i Kina som har lyckats med bedriften. Forskarna analyserade var de värsta flaskhalsarna finns när det gäller att ladda litiumjonbatterier och kom fram till att batteriets anod är en stor bov i dramat.

De upptäckte att grafiten som används som anod i batterierna inte är optimal för att låta elektricitet strömma in i batteriet. Forskarna testade att hetta upp och sedan kyla ner anoden för att ändra strukturen på grafiten. Sedan täckte de också anoden med koppar och drog koppartrådar genom den.

Resultatet blev ett batteri som kan laddas mycket snabbare än dagens batterier. I tester tog det drygt fem minuter att ladda ett tomt batteri till 60 procent. Ett vanligt batteri kom bara upp i 40 procents laddning på samma tid. Att sedan ladda det nya batteriet till 80 procent tog bara lite drygt elva minuter till mot närmare en timme för dagens batterier.

Läs hela studien här.

🔋 Genombrottet som kan revolutionera batterianvändningen
Ett genombrott för produktionen av superkondensatorer tros kunna mångdubbla batteriers livslängd och drastiskt minska laddningstiden för vardagliga föremål.
📺 Warp News Show: Northvolt och batterirevolutionen
Diskussion med Jan-Erik Berggren, författare till boken Batterirevolutionen - Northvolt och den nya svenska bilindustrin. Northvolt med f.d. Teslachefen Peter Carlsson i spetsen är ett av Sveriges största industriprojekt någonsin.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.