Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 Nytt elbilsbatteri fĂ„r ned laddtiden frĂ„n timmar till minuter

🔋 Nytt elbilsbatteri fĂ„r ned laddtiden frĂ„n timmar till minuter

En ny anod i ett litiumjonbatteri kan drastiskt minska tiden det tar att ladda batteriet.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att ladda batterierna pÄ en elbil frÄn 40 procent till 80 procent kan ta nÀrmare en timme. Ett nytt batteri kan kapa den tiden ner till drygt elva minuter, rapporterar Techxplore.

Det Àr ett forskarlag i Kina som har lyckats med bedriften. Forskarna analyserade var de vÀrsta flaskhalsarna finns nÀr det gÀller att ladda litiumjonbatterier och kom fram till att batteriets anod Àr en stor bov i dramat.

De upptÀckte att grafiten som anvÀnds som anod i batterierna inte Àr optimal för att lÄta elektricitet strömma in i batteriet. Forskarna testade att hetta upp och sedan kyla ner anoden för att Àndra strukturen pÄ grafiten. Sedan tÀckte de ocksÄ anoden med koppar och drog koppartrÄdar genom den.

Resultatet blev ett batteri som kan laddas mycket snabbare Àn dagens batterier. I tester tog det drygt fem minuter att ladda ett tomt batteri till 60 procent. Ett vanligt batteri kom bara upp i 40 procents laddning pÄ samma tid. Att sedan ladda det nya batteriet till 80 procent tog bara lite drygt elva minuter till mot nÀrmare en timme för dagens batterier.

LÀs hela studien hÀr.

🔋 Genombrottet som kan revolutionera batterianvĂ€ndningen
Ett genombrott för produktionen av superkondensatorer tros kunna mÄngdubbla batteriers livslÀngd och drastiskt minska laddningstiden för vardagliga föremÄl.
đŸ“ș Warp News Show: Northvolt och batterirevolutionen
Diskussion med Jan-Erik Berggren, författare till boken Batterirevolutionen - Northvolt och den nya svenska bilindustrin. Northvolt med f.d. Teslachefen Peter Carlsson i spetsen Àr ett av Sveriges största industriprojekt nÄgonsin.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.