Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
☀ Molekyl kan lagra solenergi i 18 år

☀ Molekyl kan lagra solenergi i 18 år

Ett nytt energisystem kan lagra energi i upp till 18 år och sedan frigöra den som elektricitet när den behövs.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Forskare på Chalmers har utvecklat ett energisystem som kan fånga in solenergi och lagra den i upp till arton år. Tillsammans med en mikrometertunn termoelektrisk generator kan systemet sedan omvandla solenergin till el.

– Det här är ett radikalt nytt sätt att utvinna solens energi som el. Vi kan producera el oberoende av väder, tid på dygnet, årstid eller geografiska avstånd. Det är ett slutet system som drivs utan att orsaka koldioxidutsläpp, säger forskningsledaren Kasper Moth-Poulsen, professor på Chalmers, i ett pressmeddelande.

Förenklat kan vi säga att tekniken bygger på en specialdesignad molekyl. När molekylen kommer i kontakt med solljus antar molekylens atomer en ny form där de binds samman på ett annat sätt. Molekylen blir en energirik isomer och denna kan lagras i vätskeform i upp till 18 år.

När elen behövs kan den termoelektriska generatorn omvandla energin till el samtidigt som molekylen återgår till sin ursprungliga form. Molekylerna kan också skickas till platser som behöver el.

Metoden är fossil- och utsläppsfri och forskarna ser många potentiella användningsområden.

– Generatorn är ett ultratunt chip som skulle kunna integreras i elektronik som hörlurar, smarta klockor och telefoner. Än så länge genereras bara en liten mängd el, men de nya resultaten visar att konceptet fungerar. Det ser väldigt lovande ut, säger Chalmersforskaren Zhihang Wang.

Forskarna har nu alltså visat att metoden fungerar och ska nu gå vidare för att effektivisera den.

– Tillsammans med de olika forskargrupperna som ingår i projektet arbetar vi nu med att effektivisera systemet. Mängden el eller värme som det kan utvinna behöver bli större. Även om energisystemet bygger på enkla grundmaterial, behöver det anpassas för att bli tillräckligt kostnadseffektivt att producera och därmed möjligt att lansera på bred front, säger Kasper Moth-Poulsen.

Läs hela studien här.

🔋 Genombrottet som kan revolutionera batterianvändningen
Ett genombrott för produktionen av superkondensatorer tros kunna mångdubbla batteriers livslängd och drastiskt minska laddningstiden för vardagliga föremål.
🔋 ”Havsbatteri” ger energi även när det inte blåser
Ett batteri, som egentligen är ett litet vattenkraftverk, kan lagra stora mängder energi från vindkraftverk ute till havs.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.