Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 ”Havsbatteri” ger energi Ă€ven nĂ€r det inte blĂ„ser

🔋 ”Havsbatteri” ger energi Ă€ven nĂ€r det inte blĂ„ser

Ett batteri, som egentligen Àr ett litet vattenkraftverk, kan lagra stora mÀngder energi frÄn vindkraftverk ute till havs.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ett problem med vindkraft Ă€r att den inte genererar nĂ„gon el om det inte blĂ„ser. Lösningen Ă€r att lagra tillrĂ€ckligt med energi nĂ€r vindkraften producerar mer el Ă€n som behövs. Nu har det nederlĂ€ndska företaget Ocean Grazer utvecklat ett nytt ”havsbatteri”, Ocean Battery, för vindkraftverk till havs.

Batteriet installeras pĂ„ havsbotten under vindkraftverken. Även om företaget kallar lösningen för ett batteri sĂ„ fungerar det egentligen som ett vattenkraftverk.

NÀr vindkraftverket producerar mer el Àn som behövs anvÀnds en del av elen för att pumpa in vatten i behÄllare dÀr det lagras under högt tryck. NÀr det behövs mer el slÀpps vattnet ut och driver turbiner som genererar el.

Ocean Battery monteras pÄ havsbotten i direkt anslutning till vindkraftverken sÄ det behövs inga separata batteriparker pÄ land.

Hela lösningen Àr skalbar i och med att det gÄr att koppla samman flera batterier för att lagra sÄ mycket el som behövs.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.