Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 ”Havsbatteri” ger energi även när det inte blåser

🔋 ”Havsbatteri” ger energi även när det inte blåser

Ett batteri, som egentligen är ett litet vattenkraftverk, kan lagra stora mängder energi från vindkraftverk ute till havs.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ett problem med vindkraft är att den inte genererar någon el om det inte blåser. Lösningen är att lagra tillräckligt med energi när vindkraften producerar mer el än som behövs. Nu har det nederländska företaget Ocean Grazer utvecklat ett nytt ”havsbatteri”, Ocean Battery, för vindkraftverk till havs.

Batteriet installeras på havsbotten under vindkraftverken. Även om företaget kallar lösningen för ett batteri så fungerar det egentligen som ett vattenkraftverk.

När vindkraftverket producerar mer el än som behövs används en del av elen för att pumpa in vatten i behållare där det lagras under högt tryck. När det behövs mer el släpps vattnet ut och driver turbiner som genererar el.

Ocean Battery monteras på havsbotten i direkt anslutning till vindkraftverken så det behövs inga separata batteriparker på land.

Hela lösningen är skalbar i och med att det går att koppla samman flera batterier för att lagra så mycket el som behövs.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.