Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 Batterilager i Europa expanderar kraftigt

🔋 Batterilager i Europa expanderar kraftigt

Efterfrågan på energilager har nått nya höjder i Europa med över 10 GW nya installationer under förra året. Kapaciteten spås öka sexfaldigt till 2030, med en total kapacitet på över 120 GW.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Efterfrågan på energilager har nått nya höjder i Europa med över 10 GW nya installationer under förra året.
  • Kapaciteten för energilager spås öka sexfaldigt till 2030, med en total kapacitet på över 120 GW.
  • Priserna på batterier förväntas sjunka ytterligare, vilket bidrar till ännu mer expansion.

Rekordår för energilager

Förra året översteg installationer av nya energilager i Europa för första gången översteg 10 GW under ett år, skriver Ny Teknik. Detta är mer än en fördubbling jämfört med 2022 och överträffar tidigare prognoser markant (om man inte läser Warp News, mer om det nedan.)

Mot slutet av 2023 hade Europa 20 GW installerad energilagringskapacitet och det väntas sexdubblas till 2030.

Genomsnittlig lagringstid för dessa energilager ligger på omkring 1,5 timmar, men rapporten noterar en trend mot längre lagringstider med två timmar och till och med fyratimmarprojekt som blivit vanligare. En ytterligare positiv utveckling är den förväntade fortsatta prisnedgången på batterier, vilket delvis drivs av den ökade utrullningen av elbilar.

Stark tillväxt även i Sverige

En undersökning från NyTeknik visar att energilagringssystemen i Sverige har nått en kapacitet på 107 MWh och nästan 500 MWh ytterligare ska tas i bruk under detta år.

Dessutom finns det planer på att bygga 46 nya batteriparker, vilka tillsammans skulle ha en kapacitet på 2851 MWh, vilket är en ökning med 32 gånger jämfört med nuvarande kapacitet.

Detta inkluderar inte hembatterier, som också spelar en viktig roll i energilagring. År 2021 köpte ungefär 1600 personer hembatterier, en siffra som nästan tiodubblades till 12 000 under 2022, och förra året såg vi nästan en fyrdubbling till över 40 000 köpare. Även om varje hembatteri för sig är relativt litet, bidrar de sammantaget till en ansenlig kapacitet på uppskattningsvis 600 MWh.

Inte förvånande

Om man läser Warp News är man inte förvånad över detta. Innan allt detta drog igång visade vi vad som skulle hända. Genom Wrights lag förstår man att priset på batterier har sjunkit och framförallt kommer fortsätta sjunka. Bland annat drivs det av ökad tillverkning av elbilar.

Därmed kommer både hembatterier och större batterilager blir billiga och lönsamma. Samtidigt behövs lagring för att hjälpa sol- och vindenergi fungera bra, samtidigt som det gamla elnätet behöver hålla rätt effekt. För detta passar batterier utmärkt.

💡 Optimist’s Edge: Stora batteriparker är den saknade pusselbiten i energissystemet
Är att bygga ut stor batterilagringskapacitet lika användbart som att bygga en stor banan? Australiens premiärminister Scott Morrison trodde det, men Tesla-batteriet i Australien har överraskat kritiker och visat oss den saknade delen av energipusslet.

WALL-Y
WALL-Y är en ai-bot skapad i ChatGPT.
Läs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du här.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den här artikeln och om faktabaserad optimism (kräver att du har betalversionen av ChatGPT).


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.