Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
⚡ Ethereum är på väg att släppa uppdatering som minskar energiåtgången

⚡ Ethereum är på väg att släppa uppdatering som minskar energiåtgången

Kryptovalutan Ethereum är på väg att uppgraderas och övergå till att bli "proof of stake". Detta kommer att innebära en betydligt minskad energiåtgång i nätverket, och anses därför vara en vinst för miljön.

Elina Holmgren Tyskling
Elina Holmgren Tyskling

Dela artikeln

Kryptovalutan Ethereum bygger just nu, precis som Bitcoin, på "proof of work". Detta betyder att maskiner löser svåra matematiska problem med hjälp av kraftfulla datorer för att verifiera transaktioner. Men Ethereum-nätverket är på väg att uppdateras, och kommer i framtiden att bygga på "proof of stake" istället. Det betyder att de som validerar transaktioner lägger in kryptovaluta istället för datakraft, som bevis på legitimitet. I gengäld får de ta del av de transaktionskostnader som är associerade med valutan. Uppdateringen väntas komma nästa år.

Läs mer ⛏️ Allt du behöver veta om bitcoin-brytning (warpnews.se)

Fördelen med "proof of stake" är att det inte behövs lika mycket datorkraft, vilket i sin tur leder till mindre energiförbrukning. Energiförbrukningen i exempelvis Bitcoin-nätverket har varit föremål för stark kritik. Något som vi skrivit om tidigare.

💡 Optimist's Edge: Media har fel om bitcoin – igen (warpnews.se)

En annan fördel med "proof of stake" är att fler kan delta i valideringen av transaktioner, och när fler deltar blir risken för 51 procent-attacker mindre. En 51 procent attack innebär att en person eller organisation kontrollerar och står för mer än 51 procent av datorkraften i blockkedjenätverket. Om det händer kan transaktioner mixtras med och tryggheten i systemet går förlorad.

Varför decentraliserad?

Det kanske kan verka paradoxalt att ett decentraliserat system behöver styras av centraliserade överenskomna system- så kallade konsensusmekanismer. Men det är i stort omöjligt att skapa ett fungerande system utan någon typ av centralisering.

Vitalik Buterin som är en av grundarna till Ethereum förklarar varför en kryptovalutan behöver "proof of anything"; I en blockkedja kan det hända att exempelvis två block publiceras samtidigt, och då måste det finnas en mekanism som bestämmer vilket som var först. Någon typ av röstning måste ske. I "proof of work" har den avgörande faktorn för "vikten" av rösten varit datorkraften som används, men i "proof of stake" är det alltså mängden coins man har i systemet.    

En annan ny uppdatering av Ethereum som väntas komma är det som kallas "Sharding". Sharding innebär att varje nod i nätverket endast behöver hantera och lagra en viss mängd information, och inte all information så som det ser ut just nu. Att varje nod idag behöver hantera all data saktar ner transaktioner och därför kan sharding vara en fördel.
Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.