Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: Media har fel om bitcoin – igen

💡 Optimist's Edge: Media har fel om bitcoin – igen

Media har portrÀtterat det som att bitcoin Àr en miljökatastrof men i den hÀr artikeln förklarar Eric Porner varför bitcoin Àr mer energieffektivt Àn traditionella valutor.

Eric Porper
Eric Porper

Dela artikeln

Sammanfattning

📉 Vad media har fel om

En rapport som fick internationell press 2018 sade att bitcoin kunde vÀrma jorden med hela tvÄ grader celsius. I Är twittrade Elon Musk och meddelade att Tesla inte lÀngre skulle ta emot bitcoin som betalmedel, pÄ grund av den energiförbrukning som valutan ger upphov till.

Detta Àr nÄgra exempel pÄ hur el anvÀnds som en anledning att diskreditera innovationen kring kryptovalutor.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Även om det Ă€r sant att bitcoin förbrukar en betydande mĂ€ngd el finns det nĂ„gra viktiga faktorer att ta hĂ€nsyn till nĂ€r man bedömer den totala miljöpĂ„verkan.

  • Endast fyra procent av de tillfrĂ„gade i vĂ„r undersökning svarar att energiĂ„tgĂ„ngen Ă€r deras största bekymmer med bitcoin.
  • Det berĂ€knas att mellan 39-73 procent, beroende pĂ„ kĂ€lla, av bitcoin-brytningen sker med energi som Ă€r koldioxidneutral. Som jĂ€mförelse kan nĂ€mnas att USA:s elnĂ€t Ă€r koldioxidneutralt till ungefĂ€r 20 procent.
  • Bitcoin-brytning krĂ€ver energi, men transaktioner i nĂ€tverket bidrar inte i nĂ„gon betydande utstrĂ€ckning till ytterligare energiförbrukning, vilket gör kryptovalutan skalbar utan pĂ„verkan pĂ„ miljön.
  • De flesta uppskattningar visar att bitcoin anvĂ€nder ungefĂ€r hĂ€lften sĂ„ mycket energi som det gĂ„r Ă„t till att utvinna guld eller som anvĂ€nds för Ă„tervinning.

💡 Optimist's Edge

Kryptovalutor Àr fortfarande i sin linda nÀr det gÀller anvÀndning och innovation.
Trots det anvÀnds tekniken allt mer av banker, nationer, och privatpersoner pÄ grund av den snabba överföringshastigheten och de lÄga transaktionskostnaderna.

Att anvÀnda bitcoin bidrar inte i nÄgon betydande utstrÀckning till ökad av energikonsumtion och de flesta brytningsanlÀggningarna kommer att utnyttja grönare energikÀllor i framtiden sÄ som gas som annars skulle facklas och vattenkraft. Bitcoin Àr vÀl lÀmpad för att börja anvÀndas brett i samhÀllet.

👇 Hur du fĂ„r the Optimist's Edge

ÖvervĂ€g att spara en liten summa i bitcoin varje mĂ„nad. Undersök kryptovaluta- nĂ€tverk om du har behov av att skicka pengar internationellt, sĂ„ som till familjemedlemmar exempelvis. Att anvĂ€nda kryptovaluta-nĂ€tverk kan minska kostnaderna för transaktioner med upp till 95 procent.

ÖvervĂ€g att spara en liten summa i bitcoin varje mĂ„nad.

📉 Vad media har fel om

En rapport som fick internationell press 2018 hÀvdade att bitcoin kunde vÀrma jorden med hela tvÄ grader celsius. Efter det har det skrivits flera artiklar som anvÀnder elförbrukning som ett sÀtt att diskreditera innovationer kring kryptovalutor.

Men anvÀndningen av el och olika energislags koldioxidutslÀpp Àr olika problem. Dessutom Àr alternativen till kryptovalutor ocksÄ stora energiförbrukare och detta borde man ha med i berÀkningen.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Bitcoin förbrukar mycket energi, vilket kan vara ett problem om man inte beaktar andra faktorer. Enligt en undersökning vi gjort anser mÀnniskor inte att energiförbrukningen Àr ett sÄ stort problem med bitcoin som media vill fÄ det till. 31 procent av respondenterna valde "ingenting" nÀr de fick frÄgan om vad som var deras största oro med bitcoin. Endast 4,4 procent svarade att hög energianvÀndning var deras största problem med kryptovalutan.

Endast 4,4 procent svarade att hög energianvÀndning var deras största problem med kryptovalutan, enligt Warp News undersökning.

Bitcoin och andra kryptovalutor som anvÀnder samma system har en hög energianvÀndning. Uppskattningar frÄn i Är visade att bitcoinbrytningen förbrukar cirka 110 terrawattimmar per Är och den siffran jÀmförs ofta med NederlÀnderna eller Sverige, som förbrukar samma mÀngd.

Det gÄr Ät el nÀr en bitcoin-transaktion ska verifieras, och detta kallas "bevis genom arbete". Denna process, som kallas brytning (eller mining), utförs av datorer som tÀvlar om bitcoin-belöningar genom att lösa mycket komplexa matematiska pussel. För att klara av att lösa de matematiska problemen krÀvs avancerade och kraftfulla datorer och detta slukar givetvis energi. Men det Àr det hÀr systemet som gör det möjligt för nÀtverket att fungera helt utan att en central styrning, sÄ som en bank, behövs för att bekrÀfta betalningar och överföringar.

UngefĂ€r sĂ„ hĂ€r kan ett matematiskt problem se ut som datorerna i nĂ€tverket ska lösa. NĂ€r problemet Ă€r avkrypterat ska mönstret som framtrĂ€der börja pĂ„ vissa specifika siffror. 

Det Àr viktigt att stÀlla bitcoins, och decentraliserade nÀtverks, energikonsumtion i relation till de globala nÀtverk de annars jÀmförs med utanför energikontext.

Vanligtvis jÀmför mÀnniskor valutan bitcoin med guld och bitcoin-nÀtverket med banker. Enligt en rapport frÄn Galaxy Digital uppskattas guld anvÀnda cirka 238 terawattimmar per Är av energi för gruvbrytning, Ätervinning samt bearbetning till exempelvis smycken. Banker förbrukar genom exempelvis filialer och bankomater cirka 263 terrawattimmar per Är.

Även om det Ă€r svĂ„rt att göra direkta jĂ€mförelser mellan banksystemet och bitcoinnĂ€tverket, dĂ„ banksystemet utnyttjas betydligt mycket mer, Ă€r det viktigt att pĂ„peka att en jĂ€mförelse av endast energiförbrukning inte heller inbegriper en analys av hur stor miljöpĂ„verkan aktiviteterna inom de olika systemen ger.

De flesta valutor Àr papper tillverkat av bomull, och tillverkningen av dessa papper förbrukar stora mÀngder vatten och bidrar till avskogning. Guldbrytning anses vara en av de mer destruktiva processerna för miljön, utöver de rent mÀnskliga kostnaderna brytning av guld innebÀr.

Observera ocksÄ att nÀr det gÀller bÄde vanliga valutor och guld gÀller förhÄllandet att ju mer de anvÀnds desto större mÀngd energi förbrukas.

Med bitcoin, Ä andra sidan, korrelerar inte transaktioner med energiförbrukning - med andra ord betyder mer utnyttjande (transaktioner) inte mer bitcoinbrytning, vilket Àr den del som bidrar mest till energiÄtgÄngen.

💡 Optimists Edge

Det finns en stor potential för bitcoinnÀtverket att minska koldioxidavtrycket ytterligare i framtiden. Bitcoin kan brytas var som helst i vÀrlden, vilket gör det möjligt att dra nytta av spilld energi pÄ platser dÀr produktionen Àr större Àn ÄtgÄngen. Ett sÄdant exempel Àr flackad naturgas. Denna energi Àr en biprodukt av oljeutvinning och den gÄr oftast till spillo och orsakar föroreningar. Uppskattningar visar att det finns tillrÀckligt med denna gas bara i Nordamerika för att driva hela bitcoin-nÀtverket.

Vattenkraft Àr en ytterligare en energikÀlla vid bitcoinbrytning. PÄ mÄnga platser i vÀrlden kan regnperioder tillförse bitcoin-brytningen med stora mÀngder energi som annars skulle gÄtt förlorad.

Detta Àr bara tvÄ exempel pÄ hur bitcoinbrytning fortsÀtter att bli grönare men det finns flera andra alternativ som anvÀnds eller kommer att tas i drift i framtiden.

Holyoke Gas and Electric
Vattenkraft anvÀnds redan av bitcoinbrytare och kommer sannolikt att börja anvÀndas mer i framtiden. Photo by American Public Power Association / Unsplash

För att förstÄ huruvida bitcoinanvÀndning Àr en effektiv anvÀndning av energi eller inte, kan det vara bra att veta att en majoritet av bitcoinbrytningen kommer att baseras pÄ förnybar energi i framtiden.

Men Àven effektiviteten i systemet Àr viktig. TÀnk pÄ detta; den genomsnittliga kostnaden för banköverföringar mellan lÀnder, oftast för att försörja en familj som bor lÄngt bort, Àr 6,8 procent över hela vÀrlden. KryptovalutanÀtverk kan minska den kostnaden till under 1 procent vid stora transaktioner. I ett sÄdant scenario Àr den verkliga frÄgan inte hur mycket energi som konsumeras, utan ifall den totala effektiviteten av att utnyttja systemet Àr större Àn för alternativen. Och det verkar som att svaret Àr ja!

👇 Hur du fĂ„r the Optimist's Edge

Det finns mĂ„nga omrĂ„den som kan skakas om i och med tillvĂ€xten av bitcoin och andra kryptovalutor. ÖvervĂ€g att spara en liten summa i bitcoin varje mĂ„nad.
Om du behöver göra internationella betalningar eller har familj du skickar pengar till i andra lÀnder, titta pÄ kryptovalutanÀtverk som ett första alternativ och övervÀg möjligheten att börja utnyttja banker och andra institutioner som anvÀnder kryptovalutanÀtverk för att minska dina kostnader.

Undersök investeringsmöjligheten i startups eller bitcoin-brytnings-företag som verkar inom lÀnder eller regioner som producerar mer el Àn de förbrukar. Eftersom bitcoin fortfarande Àr en ny och volatil pristillgÄng, var försiktig om du investerar!


❓ Dela gĂ€rna med dig av dina tankar kring denna artikel pĂ„ vĂ„r vĂ„r Facebooksida.

OBS: LÀs alltid pÄ innan du gör investeringar. Denna artikel ska inte betraktas som finansiella rÄd.

Undersökningen som nÀmns i artikeln Àr gjort via Google pÄ cirka 500 respondenter.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.