Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
⛓️ En blockkedja som säkerställer att information inte manipuleras

⛓️ En blockkedja som säkerställer att information inte manipuleras

Om vi kan digitalisera alla världens pappersdokument sparar vi både pengar och träd och underlättar för exempelvis global handel. Det är Enigios mission, och på köpet säkrar de dessutom information i ljud, bild och video från manipulation.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Hur vet du att detta du läser nu, faktiskt skrevs av mig när jag hävdar att det skrevs och att jag eller någon annan inte har ändrat det sedan dess?

Göran Almgren hade en framgångsrik karriär, men kände att det skulle vara kul att prova livet som entreprenör. Men för det behöver du en idé - eller en bror.

Görans bror, Hans Almgren, hade en idé. Att säkerställa spårbarheten av digital information i tid. Då kan du vara säker på att jag skrev den här texten när jag sa att jag gjorde det.

De gick ihop med en tredje person, Mats Stengård, och grundade Enigio, en digital notarietjänst.

Att tidsstämpla just den här texten är inte superviktigt, men kan vara det för annan information. För ett avtal mellan två företag, individer eller nationer är det viktigt att texten inte kan manipuleras. Vi tenderar ofta att fokusera på signaturen och se till att den är korrekt, vilket är viktigt. Men tänk om signaturen är korrekt och texten i dokumentet ändras?

"Andra tillhandahåller en digital penna för att signera dokument, vi tillhandahåller det digitala papperet som undertecknas", säger Göran Almgren.
Göran Almgren, vd och grundare, Enigio.

Skydd mot deep fake

Men det behöver inte bara vara papper.

Deras teknik kan också användas för bilder, videor och ljud. De kan bevisa att ljudet har eller inte har manipulerats. Detta är naturligtvis vara effektivt mot deep fake-manipulationer av till exempel någon som pratar och säger något de inte sa.

Ett bra exempel på detta är det Syrian Archive. De dokumenterar kränkningar av mänskliga rättigheter i Syrien och skapar ett digitalt arkiv som kan användas som bevis. Det säger sig självt att det är viktigt att deras material inte manipuleras, och det är något Enigio hjälper dem med.

Digitalisera global handel

Att stödja Syrian Archive är pro bono-arbete, men som företag är Enigio inriktat på global handel.

Deras vision är att vara lösningen som gör det möjligt att digitalisera global handel.

Det innebär att du byter ut alla pappersdokument. Tänk dig alla papper för att hålla reda på de stora mängderna varor som transporteras runt på planeten. Att spara en skog eller två är en fördel, men att hitta, spåra och skicka digitala dokument är naturligtvis mycket enklare och billigare än att hålla reda på faktiska pappersdokument.

När anställd nummer fyra, Lars Hansén, kom med som partner fick de bankkompetens. Blandat med den tekniska expertis som de redan hade var det nu möjligt för dem att lösa en av de viktigaste smärtpunkterna inom bank och global handel.

”Global handel idag går på pappersdokument”, säger Göran Almgren. ”Till exempel finns det inom sjöfarten ett dokument som heter bill of lading på engelska. Om någon skickar en container till dig från Singapore och du ska hämta deni Värtahamnen. Då behöver du originaldokumentet för att kunna hämta containern.  Originaldokumentet.”

Detta är naturligtvis ganska ineffektivt och osäkert.

I sin lösning använder de en blockkedja som en notarie-tjänst, för att verifiera att informationen är korrekt. De har byggt sin egen blockkedja, men publicerar också information, en referens, på andra blockkedjor för extra säkerhet.

"En blockkedja är inte främst för transaktioner, det är en huvudbok där du kan lagra och säkra information, vilket är precis vad vi använder den för."

Är reglerna i vägen?

Kör inte detta fast i flera juridiska problem? Färre än du kanske förväntar dig.

Många av de berörda lagarna är baserade på dokument, men anger inte specifikt att det måste vara pappersdokument.

Det kan vara så att politikerna var anmärkningsvärd framsynta, men mer troligt var att de inte kunde föreställa sig digitala dokument när det brittiska parlamentet skrev Bills of Exchange Act 1882. En lag som mycket av internationell rätt bygger på inom detta område.

"Försök inte att ändra lagarna, bygg lösningar som kan fungera inom nuvarande lagar"

Vi på Warp News vill alltid veta hur vi kan påskynda utvecklingen för att få en bättre framtid att komma snabbare.

”Bygg inte lösningar som kräver att lagar ändras. De är ofta väl genomtänkta och om man snabbt förändrar dem riskerar de att bli svagare. Bygg lösningar som kan fungera inom gällande lagar och förordningar," är Göran Almgrens råd.

Som tidigare riksdagsledamot tycker jag att detta är utmärkt råd. Naturligtvis måste man ibland ändra lagarna, de kan vara föråldrade. Men att ändra en lag tar tid och om ditt företag är beroende av det, kan det bli trubbel. Ofta finns det en helt laglig väg runt problemet, något du kan bygga in i din produkt eller tjänst. Om den vägen är möjlig är den bättre.

Saker som deep fake-manipulationer får ofta stort genomslag i traditionella medier och målas upp som ett stort hot. Men för varje problem finns det en lösning och ofta många lösningar. Lösningarna kanske inte är lika spektakulära som problemet, och media med deras fokus på negativa nyheter, rapporterar ofta bara om problemet.

Vi tycker att lösningar, som den Enigio har byggt, förtjänar mer uppmärksamhet.

Som du kan se i den här artikeln kan deras produkter inte bara lösa ett utan flera problem.

Ännu viktigare är de möjligheter det skapar.

Om vi ​​digitaliserar pappersdokument minskar onödiga kostnader och minskar inträdeshinder för nya spelare med nya idéer. Vi får mer innovation och ser till att en bättre framtid kommer snabbare.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.