Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩸 Blodanalys kan avslöja deepfakes

🩸 Blodanalys kan avslöja deepfakes

Genom att analysera hur färgen i ansiktets vener förändras kan en detektor avgöra om det är en riktig människa i en video eller om det rör sig om en deepfake.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Deepfakes är en teknik där AI används för att skapa väldigt realistiska falska videor av människor, ofta politiker och kändisar, som ser ut att säga och göra saker de inte gjort i verkligheten. Ett exempel på deepfakes är en falsk video på Ukrainas president Volodymyr Zelensky som ser ut att uppmana den ukrainska armén att ge upp.

Den videon var inte särskilt välgjord och lurade knappast någon, men den är ett exempel på hur deepfakes kan användas för att sprida falska nyheter.

För att göra det enklare att avgöra om en video är en deepfake har Intel byggt en deepfake-detektor. Den kan på bara några millisekunder och med 96 procents säkerhet avgöra om det rör sig om en deepfake.

Detektorn analyserar blodflödet i ansiktet på människorna i videon. När hjärtat pumpar blod förändras färgen på våra vener. Intels detektor har med hjälp av maskininlärning skapat en algoritm som kan avgöra om det rör sig om blodflödet hos en verklig människa eller om det är en deepfake.

🧠 Statistik och AI ska avslöja fejknyheter
Genom att kombinera AI och statistiska modeller går det inte bara att avslöja fejknyheter utan även att förstå varför AI:n markerar något som en fejknyhet.
🧚 Forskare skapade AI som genererar sagor med bilder
Kan en AI göra en saga med bilder? Ja, det kan den. Enligt en studie tycker dessutom läsarna att AI-sagorna är ganska bra.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.