Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ©ž Blodanalys kan avslöja deepfakes

đŸ©ž Blodanalys kan avslöja deepfakes

Genom att analysera hur fÀrgen i ansiktets vener förÀndras kan en detektor avgöra om det Àr en riktig mÀnniska i en video eller om det rör sig om en deepfake.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Deepfakes Àr en teknik dÀr AI anvÀnds för att skapa vÀldigt realistiska falska videor av mÀnniskor, ofta politiker och kÀndisar, som ser ut att sÀga och göra saker de inte gjort i verkligheten. Ett exempel pÄ deepfakes Àr en falsk video pÄ Ukrainas president Volodymyr Zelensky som ser ut att uppmana den ukrainska armén att ge upp.

Den videon var inte sÀrskilt vÀlgjord och lurade knappast nÄgon, men den Àr ett exempel pÄ hur deepfakes kan anvÀndas för att sprida falska nyheter.

För att göra det enklare att avgöra om en video Àr en deepfake har Intel byggt en deepfake-detektor. Den kan pÄ bara nÄgra millisekunder och med 96 procents sÀkerhet avgöra om det rör sig om en deepfake.

Detektorn analyserar blodflödet i ansiktet pÄ mÀnniskorna i videon. NÀr hjÀrtat pumpar blod förÀndras fÀrgen pÄ vÄra vener. Intels detektor har med hjÀlp av maskininlÀrning skapat en algoritm som kan avgöra om det rör sig om blodflödet hos en verklig mÀnniska eller om det Àr en deepfake.

🧠 Statistik och AI ska avslöja fejknyheter
Genom att kombinera AI och statistiska modeller gÄr det inte bara att avslöja fejknyheter utan Àven att förstÄ varför AI:n markerar nÄgot som en fejknyhet.
🧚 Forskare skapade AI som genererar sagor med bilder
Kan en AI göra en saga med bilder? Ja, det kan den. Enligt en studie tycker dessutom lÀsarna att AI-sagorna Àr ganska bra.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.