Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧠 Statistik och AI ska avslöja fejknyheter

🧠 Statistik och AI ska avslöja fejknyheter

Genom att kombinera AI och statistiska modeller gÄr det inte bara att avslöja fejknyheter utan Àven att förstÄ varför AI:n markerar nÄgot som en fejknyhet.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Forskare vid American University i USA har utvecklat en ny metod för att upptÀcka vilka inlÀgg i sociala media som innehÄller fejknyheter. Som sÄ mÄnga andra anvÀnder forskarna AI, men i stÀllet för maskininlÀrning bygger forskarnas metod pÄ statistiska modeller.

Orsaken till det Ă€r att maskininlĂ€rning kan skapa en ”svart lĂ„da” dĂ€r svaret kan vara korrekt, men ingen vet hur AI:n kom fram till svaret.

– Vi vill veta vad datorn tĂ€nker nĂ€r den kommer fram till sitt beslut, varför och hur den Ă€r överens med de mĂ€nniskor som trĂ€nade den. Vi vill inte stĂ€nga av nĂ„gon frĂ„n deras sociala medier bara för att modellen tĂ€nker fel, sĂ€ger Zois Boukouvalas Assistant Professor pĂ„ American University och en av forskarna bakom modellen, i ett pressmeddelande.

Den som publicerar fejknyheter ska dÄ kunna fÄ reda pÄ vilka inlÀgg som innehÄller fejknyheter och varför de Àr fejk innan hen blir avstÀngd. NÄgot som ska öka rÀttssÀkerheten dÄ den som drabbas alltid vet vilka anklagelser hen behöver försvara sig emot.

Forskarna började med att trÀna AI:n att kÀnna igen sprÄkmönster som ofta förekommer i fejknyheter. UtifrÄn det kunde AI:n skapa statistiska modeller över vilka inlÀgg som innehÄller fejknyheter. I tester visade det sig sedan att AI:n kom fram till samma beslut som mÀnskliga bedömare i 90 procent av fallen.

Än sĂ„ lĂ€nge Ă€r AI:n mest anvĂ€ndbar som ett forskningsredskap, men forskarna ska arbeta vidare för att göra den praktisk Ă€ven för allmĂ€nheten. AnvĂ€ndargrĂ€nssnittet ska förbĂ€ttras och modellen förfinas. Förhoppningsvis ska det ge mĂ€nniskor bĂ€ttre möjligheter att skilja pĂ„ verkliga nyheter och fejknyheter och i förlĂ€ngningen ocksĂ„ lĂ„ta bli att sprida fejknyheter sjĂ€lva.

– Vi designar ett verktyg som ska varna allmĂ€nheten för fejknyheter och lĂ€ra dem hur fejnyheter ser ut, men det Ă€r vĂ„r övertygelse att mĂ€nniskor mĂ„ste spela en aktiv roll och inte sprida fekjknyheter till att börja med, sĂ€ger Zois Boukouvalas.

Bild: Pixabay/memyselfaneye


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.