Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧚 Forskare skapade AI som genererar sagor med bilder

🧚 Forskare skapade AI som genererar sagor med bilder

Kan en AI göra en saga med bilder? Ja, det kan den. Enligt en studie tycker dessutom lÀsarna att AI-sagorna Àr ganska bra.

Elina Holmgren Tyskling
Elina Holmgren Tyskling

Dela artikeln

Forskare frÄn bland annat MIT har skapat en hemsida med en AI som genererar en saga med bilder och text utifrÄn input frÄn anvÀndaren.

Att skapa sagor och kreativa texter med hjÀlp av AI Àr en utmaning. Den största utmaningen Àr, enligt forskarna bakom sago-AI:n, att en saga behöver ha en ovÀntad riktning och en sammanhÀngande kÀnsla och ton.
Det finns flera maskininlÀrningsmodeller som har förmÄgan att skapa sagor men alla har sina brister, enligt forskarna bakom den nya modellen. I en studie kombinerade forskarna styrkor i olika modeller för textgenerering samt konstruerade en modell för att hÀmta bilder i befintliga databaser, utifrÄn en texts innehÄll.

För att trÀna modellen anvÀndes texter frÄn Reddit samt befintliga barnböcker. Reddittexterna rensades pÄ negativa budskap och stötande ord. Totalt ingick 300 000 texter i trÀningen.

Forskarna finjusterade modellen flera gÄnger utifrÄn resultatens grad av kreativitet, positivitet i budskapen, diversitet i meningar, lÀsbarhet och hur "sagolika" texterna var. Forskarna skapade ocksÄ en modell för att rÀkna ut hur stor skillnad det Àr pÄ de olika bilderna som valdes ut till sagan, för att fÄ en sÄ sammanhÀngande kÀnsla som möjligt.

I den fÀrdiga plattformen som fanns tillgÀnglig pÄ nÀtet under namnet Fairytailor kunde anvÀndaren vÀlja mellan att skapa en saga genom "autocomplete" eller "high quality autocomplete" dÀr flera olika sagor genererades med en rankning utifrÄn olika parametrar. Det enda som behövdes frÄn anvÀndaren var en liten textsnutt av valfri karaktÀr.

För att utvÀrdera plattformen lÀt man mÀnniskor skicka in sagor som genererats av AI:n samt bad dem att betygsÀtta alstren. BetygsÀttningen var utifrÄn tre olika parametrar: hur sammanhÀngande den var, graden av kreativitet och graden av tydlighet. Högsta betyg var 5 poÀng.

SÄ hÀr blev medelresultatet: Tydlighet: 3.4, kreativitet: 3.7, hur sammanhÀngande de var: 3.5.

LÀs mer hÀr: GitHub - EdenBD/MultiModalStory-demo: FairyTailor: Multimodal Generative Framework for Storytelling


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.