Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ“± Sverige slĂ„r vĂ€rldsrekord i 5G pĂ„ tĂ„g

đŸ“± Sverige slĂ„r vĂ€rldsrekord i 5G pĂ„ tĂ„g

Det gÄr att fÄ överföringshastigheter pÄ över en gigabit per sekund Àven pÄ ett rullande tÄg visar ett test som KTH genomfört.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att anvÀnda mobilen pÄ ett tÄg kan fungera lite sisÄdÀr ibland. SÄ hur kommer det att fungera med 5G-nÀtet? Alldeles utmÀrkt visar det sig, i alla fall i ett test som KTH och Icomera gjort.

De testade sin 5G-teknik pÄ ett reguljÀrtÄg och kom upp i en överföringshastighet pÄ 1 267 megabit per sekund. Det Àr den snabbaste överföringshastigheten som uppmÀtts pÄ ett tÄg i reguljÀr trafik.

Att det gÄr att fÄ sÄ snabb hastighet pÄ ett rullande tÄg gör att det gÄr att utnyttja de nya kommunikationsmöjligheterna Àven pÄ resande fot.

– Med 5G gĂ„r det att hĂ„lla eller delta i videomöten pĂ„ tĂ„get. 5G har betydligt bĂ€ttre prestanda Ă€n 4G. 4G kan ha upp till en sekunds fördröjning, i 5G Ă€r motsvarande fördröjning mindre Ă€n en tiondel av detta, sĂ€ger Claes Beckman, forskare pĂ„ avdelningen Kommunikationssystem vid KTH i ett pressmeddelande.

Det forskarna pÄ KTH och Icomera gjort Àr att de utvecklat utrustning som kan slÄ samman radiosignaler frÄn olika operatörer och system. Om en signal blir svag kan det kompenseras av en annan och i slutÀnden fÄr anvÀndarna snabb överföring med lÄg fördröjning.

– Tekniken gör att alla ombord pĂ„ ett tĂ„g har bĂ€sta möjliga uppkoppling och fĂ„r samma digitala upplevelse, bĂ„de jobbmĂ€ssigt under videomöten som rent nöje nĂ€r film eller tv-serier streamas. Det blir lite av en demokratifrĂ„ga, alla fĂ„r tillgĂ„ng till bĂ€sta möjliga hastighet sĂ€ger Claes Beckman.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.