Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚚 Solpaneler kyler kylbilar

🚚 Solpaneler kyler kylbilar

Med solpaneler pÄ taket kan kylaggregaten pÄ kylbilar gÄ helt pÄ el i stÀllet för pÄ diesel, vilket minskar bÄde utslÀppen och brÀnslekostnaderna.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Lastbilstrafiken stÄr för 22 procent av koldioxidutslÀppen frÄn vÀgtransporterna inom EU. Den siffran kan mycket vÀl öka eftersom EU-kommissionen rÀknar med att lastbilstransporterna kommer att öka med 56 procent fram till 2050.

Nu vill EU att utslÀppen ÀndÄ ska minska och ett sÀtt att göra det pÄ Àr att gÄ över till ellastbilar som drivs med utslÀppsfri el. Det finns redan mÄnga sÄdana projekt i gÄng och nu finns det Àven kylbilar dÀr kylaggregaten drivs av el frÄn solpaneler pÄ taket.

De nya eldrivna kylbilarna Àr ett samarbete mellan de amerikanska företagen XL Fleet och Enow. Till att börja med ska de bygga 1 000 helt eldrivna kylbilar. Men dÄ det sÀljs 50 000 kylbilar varje Är enbart i USA hoppas företagen att det bara Àr början.

Solpanelerna ska inte leverera el till sjÀlva framdrivningen av lastbilen utan det sköter batterier som laddas pÄ laddningsstationer. I stÀllet levererar solpanelerna el till batterier som förser kylaggregaten till trailern med el. Fulladdade kan de batterierna leverera el till kylsystemet i tolv timmar.

Förutom att utslĂ€ppen ska minska kommer Ă€ven kostnaderna att gĂ„ ner med eldrivna kylbilar enligt tillverkarna eftersom brĂ€nslekostnaderna sjunker. Totalt rĂ€knar tillverkarna med att driftskostnaden ska sjunka med 30–50 procent.

Att göra kylbilar helt eldrivna Àr viktigt eftersom de drar mer diesel Àn andra lastbilar. Orsaken Àr förstÄs att kylanlÀggningen anvÀnder dieselgeneratorer under fÀrd. Enligt XL Fleet kan kylaggregaten dra lika mycket diesel som en liten lastbil.

Under första halvÄret 2022 rÀknar företagen med att de ska kunna leverera de första kylbilarna till kunder i USA.

Bild: XL Fleet


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.