Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚚 Solpaneler kyler kylbilar

🚚 Solpaneler kyler kylbilar

Med solpaneler på taket kan kylaggregaten på kylbilar gå helt på el i stället för på diesel, vilket minskar både utsläppen och bränslekostnaderna.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Lastbilstrafiken står för 22 procent av koldioxidutsläppen från vägtransporterna inom EU. Den siffran kan mycket väl öka eftersom EU-kommissionen räknar med att lastbilstransporterna kommer att öka med 56 procent fram till 2050.

Nu vill EU att utsläppen ändå ska minska och ett sätt att göra det på är att gå över till ellastbilar som drivs med utsläppsfri el. Det finns redan många sådana projekt i gång och nu finns det även kylbilar där kylaggregaten drivs av el från solpaneler på taket.

De nya eldrivna kylbilarna är ett samarbete mellan de amerikanska företagen XL Fleet och Enow. Till att börja med ska de bygga 1 000 helt eldrivna kylbilar. Men då det säljs 50 000 kylbilar varje år enbart i USA hoppas företagen att det bara är början.

Solpanelerna ska inte leverera el till själva framdrivningen av lastbilen utan det sköter batterier som laddas på laddningsstationer. I stället levererar solpanelerna el till batterier som förser kylaggregaten till trailern med el. Fulladdade kan de batterierna leverera el till kylsystemet i tolv timmar.

Förutom att utsläppen ska minska kommer även kostnaderna att gå ner med eldrivna kylbilar enligt tillverkarna eftersom bränslekostnaderna sjunker. Totalt räknar tillverkarna med att driftskostnaden ska sjunka med 30–50 procent.

Att göra kylbilar helt eldrivna är viktigt eftersom de drar mer diesel än andra lastbilar. Orsaken är förstås att kylanläggningen använder dieselgeneratorer under färd. Enligt XL Fleet kan kylaggregaten dra lika mycket diesel som en liten lastbil.

Under första halvåret 2022 räknar företagen med att de ska kunna leverera de första kylbilarna till kunder i USA.

Bild: XL Fleet

📝 Få en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.