Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚗 Snart kan du ladda elbilen på bara en kvart

🚗 Snart kan du ladda elbilen på bara en kvart

Med 360 kW i maximal uteffekt ska ABB:s Terra 360 vara den kraftfullaste elbilsladdaren på marknaden och ge den snabbaste laddningen.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

ABB släpper en ny elbilsladdare, Terra 360, som enligt företaget ska ge den snabbaste laddningen hittills.

Det ska inte ta mer än 15 minuter att fulladda en elbil enligt ABB. Har du mer bråttom än så kan Terra 360 på bara tre minuter ge dig tillräckligt med laddning för att ta dig 100 kilometer.

Laddarna är tänkta att användas i offentliga miljöer som bensinstationer, parkeringsplatser och liknande. De första laddarna ska levereras i Europa senare i år och i resten av världen med början nästa år.

360 i namnet kommer från att laddaren har en maximal uteffekt på 360 kW. Teslas Supercharger V3 har som jämförelse en uteffekt på 250 kW.

Terra 360 kan ladda fyra bilar samtidigt och förutom hög uteffekt ska den också vara väldigt lätt att använda. Ett belysningssystem ska med ljussignaler lotsa kunderna genom laddningsprocessen. Systemet visar laddstatus för elbilsbatteriet och återstående tid innan en optimal laddsession är avslutad.

ABB hoppas nu att många företag kommer att köpa in Terra 360 och gå över till elbilar.

– Vägtransporter står för nästan en femtedel av de globala koldioxidutsläppen, så e-mobilitet är avgörande om vi ska uppnå klimatmålen i Parisavtalet. Vi kommer också att föregå med gott exempel genom att konvertera hela vår fordonsflotta på över 10 000 fordon till utsläppsfria fordon, säger Theodor Swedjemark, ABB:s globala kommunikations- och hållbarhetschef, i ett pressmeddelande.

Bild: ABB


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.