Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚝 Självgående robot kan ge oss bättre järnvägsunderhåll

🚝 Självgående robot kan ge oss bättre järnvägsunderhåll

Forskare har byggt en prototyp av en robot som på egen hand upptäcker och åtgärdar skador på rälsen.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

En självkörande robot som åker runt och inspekterar rälsen kan förhoppningsvis sänka kostnaderna för järnvägsunderhållet och minska förseningarna. Det är i alla fall målet med den underhållsrobot som utvecklats av forskare på Chalmers.

– Idag åtgärdar man ofta problem på spåren först efter att de har inträffat och det blir dyrt för samhället att stänga av sträckor under långa perioder. Med hjälp av den här roboten kan man snabbt upptäcka och åtgärda problem innan en olycka eller urspårning sker, samtidigt som man ökar tillgängligheten för resenärer och godstrafik och sparar pengar för samhället. Dessutom ökar man säkerheten för de som jobbar med järnvägsunderhåll, säger Krister Wolff, docent på Chalmers och projektledare för utvecklandet av järnvägsroboten, i ett pressmeddelande.

En prototyp av den autonoma roboten testades tidigare i sommar på en riktig järnvägssträcka. Där lyckades roboten upptäcka en fingerad skada som forskarna riggat på rälsen. Roboten kan upptäcka skadan, stanna och skicka information om exakt var skadan finns och vid vilken tidpunkt den upptäcktes.

Med hjälp av kameror, 3D lidar, GPS, en accelerometer och mängder med träningsdata kan roboten köra på rälsen utan någon mänsklig inblandning. Den känner igen och kan reagera på förändringar i miljön. Det betyder att den bland annat saktar ner vid möte med andra tåg och vid vägövergångar samt läser av skyltar och signaler vid spåret.

Forskarna ska nu fortsätta utveckla roboten och göra den än mer självständig genom att eventuellt även ge den viss förmåga att genomföra underhåll på egen hand.

– Säg att ett tåg behöver göra en kraftig inbromsning och lokföraren misstänker att det orsakade en skada på rälsen. Då kan lokföraren larma och få en robot utsänd som gör en snabb skadebedömning och kanske till och med kan fixa skadan på plats, säger Krister Wolff.

🚞 Företag planterar ett träd för varje tågbiljett som säljs
För varje tågbiljett som säljs, via deras app eller webbplats, planterar detta företag ett träd i Storbritannien.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.