Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
✈ Nytt överljudsplan ska halvera flygtiden

✈ Nytt överljudsplan ska halvera flygtiden

Overture ska ha en maxhastighet på mach 1,7 och kan flyga över Atlanten på tre och en halv timme.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Sedan Concorde togs ur trafik 2003 har det inte funnits något stort passagerarplan som kan färdas snabbare än ljudet. Men nu har United Airlines beställt 15 plan som ska i det närmaste kunna halvera flygtiderna jämfört med dagen passagerarplan.

Beställningen har gått till amerikanska Boom Supersonic och deras Overture-plan. Enligt Boom Supersonic ska Overture kunna använda hållbara flygbränslen till 100 procent och vara koldioxidneutralt. Maxhastigheten ska ligga på mach 1,7. Att flyga från London till New York skulle då ta tre och en halv timme mot de sex och en halv timme det kan ta idag.

Vad en biljett kommer att kosta är oklart för än är planet bara i ett utvecklingsstadium. Det första planet ska vara klart 2025, men innan alla tester och tillstånd är klara kommer det att dröja till 2029 innan de första passagerarna kan färdas snabbare än ljudet.

Räckvidden för Overture ligger på nästan 8 000 kilometer. Det gör att United räknar med att det finns över 500 destinationer som de kan flyga till på nästan halva tiden jämfört med idag. Till att börja med har United beställt 15 plan och har en option på att köpa 35 till.

Varje plan kommer att ha plats för 65–88 passagerare, beroende på hur mycket plats flygbolagen vill ge varje passagerare. Med så få platser verkar det som att varje biljett blir dyr. Men driftskostnaden för Overture ska vara 75 procent lägre än för Concorde enligt Boom Supersonic. Det gör att United är övertygade om att planen kommer att bli kommersiellt gångbara.

Bild: Boom Supersonic


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.