Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚗 Ny kabel kan i framtiden ladda en elbil pĂ„ fem minuter

🚗 Ny kabel kan i framtiden ladda en elbil pĂ„ fem minuter

En vÀtskekyld kabel gör det möjligt att öka strömstyrkan och fÄ snabbare laddning av elbilar.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ford och Purdue University i USA har tagit patent pÄ en kabelteknik som i framtiden kan göra att det inte tar lÀngre tid att ladda en elbil Àn en bensinbil. Problemet som den nya kabeln ska lösa Àr att dagens kablar inte kan överföra el tillrÀckligt snabbt.

– Hur snabbt laddstationerna kan ladda en bil idag begrĂ€nsas av risken för överhettning. Snabbare laddning krĂ€ver att mer ström gĂ„r genom laddkabeln. Ju mer ström desto mer vĂ€rme alstras och den vĂ€rmen mĂ„ste ledas bort pĂ„ nĂ„got sĂ€tt, sĂ€ger Michael Degner, chefstekniker pĂ„ Ford Research and Advanced Engineering, i ett pressmeddelande.

Forskarna har löst det problemet med en vÀtskekyld kabel. VÀtskan kan leda bort vÀrme mycket effektivare och snabbare Àn dagens kablar som bara förlitar sig pÄ att vÀrmen ska försvinna ut i luften.

I tester som forskarna gjort har den nya kabeln kunnat ladda en elbil cirka fyra gÄnger sÄ snabbt som dagens laddare. Dagens laddare klarar som mest 520 ampere, men i testerna klarade forskarnas kabeln 2 400 ampere utan problem.

Med rÀtt laddare, batteri och kabel skulle det dÀrmed gÄ att ladda en elbil pÄ fem minuter. Det krÀver dÄ att alla de tre komponenterna uppgraderas för att klara denna snabbladdning. SÄ vi kommer knappast att kunna ladda elbilar pÄ fem minuter de nÀrmaste Ären, men den tekniska lösningen finns nu i alla fall fÀrdig.

Bild: Ford


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.