Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚗 Ny kabel kan i framtiden ladda en elbil på fem minuter

🚗 Ny kabel kan i framtiden ladda en elbil på fem minuter

En vätskekyld kabel gör det möjligt att öka strömstyrkan och få snabbare laddning av elbilar.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ford och Purdue University i USA har tagit patent på en kabelteknik som i framtiden kan göra att det inte tar längre tid att ladda en elbil än en bensinbil. Problemet som den nya kabeln ska lösa är att dagens kablar inte kan överföra el tillräckligt snabbt.

– Hur snabbt laddstationerna kan ladda en bil idag begränsas av risken för överhettning. Snabbare laddning kräver att mer ström går genom laddkabeln. Ju mer ström desto mer värme alstras och den värmen måste ledas bort på något sätt, säger Michael Degner, chefstekniker på Ford Research and Advanced Engineering, i ett pressmeddelande.

Forskarna har löst det problemet med en vätskekyld kabel. Vätskan kan leda bort värme mycket effektivare och snabbare än dagens kablar som bara förlitar sig på att värmen ska försvinna ut i luften.

I tester som forskarna gjort har den nya kabeln kunnat ladda en elbil cirka fyra gånger så snabbt som dagens laddare. Dagens laddare klarar som mest 520 ampere, men i testerna klarade forskarnas kabeln 2 400 ampere utan problem.

Med rätt laddare, batteri och kabel skulle det därmed gå att ladda en elbil på fem minuter. Det kräver då att alla de tre komponenterna uppgraderas för att klara denna snabbladdning. Så vi kommer knappast att kunna ladda elbilar på fem minuter de närmaste åren, men den tekniska lösningen finns nu i alla fall färdig.

Bild: Ford


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.