Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
✈ Ny flygplanstyp med tre vingar drar 70 procent mindre bränsle

✈ Ny flygplanstyp med tre vingar drar 70 procent mindre bränsle

En innovativ design skulle kunna minska koldioxidutsläppen från stora passagerarflygplan med 80 procent.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Flygplan med tre vingar har inte varit populära sedan första världskriget, men nu kan de göra en comeback. Fast den här gången sitter vingarna på rad i stället för ovanpå varandra.

Idén kommer från amerikanska flygplanstillverkaren SE Aeronautics och enligt deras simuleringar skulle ett trevingat plan kunna sänka bränsleförbrukningen med 70 procent och koldioxidutsläppen med 80 procent. Planet skulle ändå vara snabbare än traditionella passagerarplan, enligt en artikel i Interesting Engeneering.

Planet, som alltså fortfarande befinner sig på planeringsstadiet, heter SE200 och ska kunna ta 264 passagerare. Det kan flyga nästan 17 000 kilometer på en tank och har en maxhastighet på över 1 000 kilometer i timmen.

Fördelen med en tredje vinge är enligt företaget att den ger mer lyftkraft. Det gör även att flygplanet behöver kortare sträcka för start och landning än traditionella plan i samma storlek. Något som gör att SE200 skulle kunna trafikera mindre flygplatser.

Hela flygplanskroppen ska tillverkas i ett enda stycke av ett kompositmaterial. Det ska göra flygplanskroppen säkrare vid en olycka eftersom det inte finns några ”sömmar” där planet kan slitas itu. SE Aeronautics hävdar också att de har utvecklat en produktionsprocess som ska göra SE200 snabbare att bygga än traditionella passagerarplan.

Om SE Aeronautics lyckas få ihop tillräckligt med pengar för att göra SE 200 till en produktionsmodell återstår att se. Men om inte annat så har företaget visat att det går att komma med nya innovativa lösningar när det gäller passagerarflyg.

Bild: SE Aeronautics


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.