Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚗 Intel ska göra sjĂ€lvkörande bilar billigare

🚗 Intel ska göra sjĂ€lvkörande bilar billigare

En ny krets ska lÀgga grunden för en plattform för sjÀlvkörande bilar som ska vara tillrÀckligt billig för att alla bilar ska kunna ha funktionen i framtiden.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Dagen dÄ vi kan lÄta bilen köra sig sjÀlv kommer allt nÀrmare och ett tecken pÄ det Àr EyeQ Ultra-kretsen frÄn Intels dotterbolag Mobileye.

Den Àr specialgjord just för sjÀlvkörande bilar. EyeQ Ultra kan hantera data frÄn kameror, radar, lidar och anvÀnda det för att styra bilen nÀstan helt sjÀlv. Med EyeQ Ultra gÄr det att komma upp i Level 4. Det vill sÀga att bilen kan styra sig sjÀlv i de allra flesta lÀgen, men en mÀnniska mÄste fortfarande ta över om det hÀnder nÄgot ovanligt.

EyeQ Ultra klarar 176 biljoner operationer per sekund. Det lÄter kanske inte sÄ imponerande med tanke pÄ att Nvidia har en motsvarande krets som klarar 1 000 biljoner operationer per sekund. Men enligt Intel Àr deras processor sÄ effektiv att den inte behöver vara snabbare och Intel kan dÄ hÄlla ner priset pÄ kretsen.

MÄlet Àr att priset för sjÀlvstyrningsfunktionen ska bli sÄ lÄgt att alla nya bilar ska vara sjÀlvstyrande nÄgon gÄng efter 2025 dÄ EyeQ Ultra ska börja massproduceras.

– Genom att utveckla hela sjĂ€lvstyrningsfunktionen, allt frĂ„n hĂ„rd- och mjukvara till karttjĂ€nster och tjĂ€nsteerbjudanden, har Mobileye ett unikt perspektiv att se exakt vilka krav vi behöver stĂ€lla pĂ„ ett sjĂ€lvkörande system för att fĂ„ ett pris-prestanda-förhĂ„llande som kommer att kunna göra sjĂ€lvkörande bilar till en verklighet för konsumenterna, sĂ€ger Amnon Shashuam, vd pĂ„ Mobieye, i ett pressmeddelande.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.