Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚗 Intel ska göra självkörande bilar billigare

🚗 Intel ska göra självkörande bilar billigare

En ny krets ska lägga grunden för en plattform för självkörande bilar som ska vara tillräckligt billig för att alla bilar ska kunna ha funktionen i framtiden.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Dagen då vi kan låta bilen köra sig själv kommer allt närmare och ett tecken på det är EyeQ Ultra-kretsen från Intels dotterbolag Mobileye.

Den är specialgjord just för självkörande bilar. EyeQ Ultra kan hantera data från kameror, radar, lidar och använda det för att styra bilen nästan helt själv. Med EyeQ Ultra går det att komma upp i Level 4. Det vill säga att bilen kan styra sig själv i de allra flesta lägen, men en människa måste fortfarande ta över om det händer något ovanligt.

EyeQ Ultra klarar 176 biljoner operationer per sekund. Det låter kanske inte så imponerande med tanke på att Nvidia har en motsvarande krets som klarar 1 000 biljoner operationer per sekund. Men enligt Intel är deras processor så effektiv att den inte behöver vara snabbare och Intel kan då hålla ner priset på kretsen.

Målet är att priset för självstyrningsfunktionen ska bli så lågt att alla nya bilar ska vara självstyrande någon gång efter 2025 då EyeQ Ultra ska börja massproduceras.

– Genom att utveckla hela självstyrningsfunktionen, allt från hård- och mjukvara till karttjänster och tjänsteerbjudanden, har Mobileye ett unikt perspektiv att se exakt vilka krav vi behöver ställa på ett självkörande system för att få ett pris-prestanda-förhållande som kommer att kunna göra självkörande bilar till en verklighet för konsumenterna, säger Amnon Shashuam, vd på Mobieye, i ett pressmeddelande.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.