Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚗 Ford bygger jättefabrik för elektriska fordon

🚗 Ford bygger jättefabrik för elektriska fordon

Ford gör sin största investering någonsin för att bygga fler elfordon och nå målsättningen att 30–40 procent av företagets produktion ska vara elfordon till 2030.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ford satsar 100 miljarder kronor (11,4 miljarder dollar) på att bygga fabriker för att producera elbilar och batterier.

Blue Oval City, som de två anläggningarna i Kentucky och Tennesse kallas, ska producera Fords elpickup F-150 Lightning och ha en produktionskapacitet av batterier på 129 GwH per år.

Blue Oval City är en del i Fords satsning på att 40–50 procent av alla fordon de tillverkar 2030 ska vara helt eldrivna. Fabrikerna ska också vara koldioxidneutrala och återvinna allt restmaterial så att ingenting hamnar på soptippar. Totalt kommer satsningen även att skapa 11 000 nya jobb enligt Ford.

Enligt Ford är det här den största enskilda investeringen en biltillverkare gjort i USA. Och det är ändå bara början. Ford är så övertygade om att elbilar är framtiden att de totalt ska satsa 30 miljarder dollar på elbilsproduktion fram till 2030.

– Det här är vår största investering någonsin för att bygga en bättre framtid för USA. Vi ska nu leverera banbrytande elfordon för många i stället för bara ett fåtal. Det handlar om att skapa bra jobb för amerikanska familjer i ultraeffektiva koldioxidneutrala tillverkningssystem, säger Jim Farley, vd på Ford, i ett pressmeddelande.

Bild: Ford


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.