Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚌 Elon Musk öppnar för minibuss från Tesla

🚌 Elon Musk öppnar för minibuss från Tesla

Det har spekulerats länge om en elektrifierad minibuss från Tesla. Kanske en Model M? Elon Musk öppnade dörren för idéen i vad som kallas "Master Plan, del 2".

Erik Almqvist
Erik Almqvist

Elon Musk har länge pratat om en elektrifierad minibuss och lika länge har bilbranschen spekulerat i när den kan komma att lanseras och se ut.

Musk öppnade dörren för minibuss-idéen i det han kallar för Teslas ”master plan, del 2”.

"Model M" – 3d-renderade koncept av brasilianska KDesign AG.

Det är dock fortfarande lite oklart vilken typ av minibuss som Musk talar om, om det är en bil för privatpersoner eller om den skulle kunna användas i kollektivtrafiken. Oavsett så skulle det innebära att elektrifieringen av fordonsflottan tar ett nytt kliv framåt och bidrar till en mer hållbar framtid.

Musk har meddelat att båda typerna av minibuss är i projektstadiet men planerna har diskuterats sedan åtminstone 2016. Det finns dock ett problem och det är tillgången till batterier.

I och med den stora elektrifieringen som just nu pågår inom fordonsbranschen så har frågan om batterier blivit ett hett globalt ämne. Majoriteten av batterier som tillverkas idag produceras i Kina men i takt med att efterfrågan ökat så kraftigt så har exempelvis EU pekat ut batteritillverkning som en central framtida industri.

Som bekant färdigställer nu Northvolt en fabrik utanför Skellefteå. Anläggning är strategiskt viktig inte bara för Sverige, utan hela EU.

För att kunna realisera sina planer för en elektrifierad minibuss krävs att den globala produktionen av batterier ökar. Tesla själva är i full fart med att bygga egna batterifabriker, bland annat en utanför Berlin men det kommer förmodligen att behövas många fler fabriker.

Tesla Gigafactory Berlin-Brandenburg kommer utöver batterier att tillverka Model Y. Källa: Tesla

Elektrifieringen har med den här typen av innovationer möjliggjort för en helt ny typ av framtida basindustri i världen, i en tid när allt fler oroar sig för att jobben ska försvinna till följd av teknologi.

Grön omställning och teknisk innovation kommer inte göra att jobben försvinner, snarare förändra den tidigare arbetsmarknaden. Musk avtryck vad gäller elektrifierade personbilar är enormt. Vad en elektrifierad minibuss kan innebära lär bli spännande att följa.

Bilderna på "Model M" är 3d-renderade koncept av brasilianska KDesign AG.

📝 Få en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.