Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚌 Elon Musk öppnar för minibuss frĂ„n Tesla

🚌 Elon Musk öppnar för minibuss frĂ„n Tesla

Det har spekulerats lÀnge om en elektrifierad minibuss frÄn Tesla. Kanske en Model M? Elon Musk öppnade dörren för idéen i vad som kallas "Master Plan, del 2".

Erik Almqvist
Erik Almqvist

Dela artikeln

Elon Musk har lÀnge pratat om en elektrifierad minibuss och lika lÀnge har bilbranschen spekulerat i nÀr den kan komma att lanseras och se ut.

Musk öppnade dörren för minibuss-idĂ©en i det han kallar för Teslas ”master plan, del 2”.

"Model M" – 3d-renderade koncept av brasilianska KDesign AG.

Det Àr dock fortfarande lite oklart vilken typ av minibuss som Musk talar om, om det Àr en bil för privatpersoner eller om den skulle kunna anvÀndas i kollektivtrafiken. Oavsett sÄ skulle det innebÀra att elektrifieringen av fordonsflottan tar ett nytt kliv framÄt och bidrar till en mer hÄllbar framtid.

Musk har meddelat att bÄda typerna av minibuss Àr i projektstadiet men planerna har diskuterats sedan Ätminstone 2016. Det finns dock ett problem och det Àr tillgÄngen till batterier.

I och med den stora elektrifieringen som just nu pÄgÄr inom fordonsbranschen sÄ har frÄgan om batterier blivit ett hett globalt Àmne. Majoriteten av batterier som tillverkas idag produceras i Kina men i takt med att efterfrÄgan ökat sÄ kraftigt sÄ har exempelvis EU pekat ut batteritillverkning som en central framtida industri.

Som bekant fÀrdigstÀller nu Northvolt en fabrik utanför SkellefteÄ. AnlÀggning Àr strategiskt viktig inte bara för Sverige, utan hela EU.

För att kunna realisera sina planer för en elektrifierad minibuss krÀvs att den globala produktionen av batterier ökar. Tesla sjÀlva Àr i full fart med att bygga egna batterifabriker, bland annat en utanför Berlin men det kommer förmodligen att behövas mÄnga fler fabriker.

Tesla Gigafactory Berlin-Brandenburg kommer utöver batterier att tillverka Model Y. KÀlla: Tesla

Elektrifieringen har med den hÀr typen av innovationer möjliggjort för en helt ny typ av framtida basindustri i vÀrlden, i en tid nÀr allt fler oroar sig för att jobben ska försvinna till följd av teknologi.

Grön omstÀllning och teknisk innovation kommer inte göra att jobben försvinner, snarare förÀndra den tidigare arbetsmarknaden. Musk avtryck vad gÀller elektrifierade personbilar Àr enormt. Vad en elektrifierad minibuss kan innebÀra lÀr bli spÀnnande att följa.

Bilderna pÄ "Model M" Àr 3d-renderade koncept av brasilianska KDesign AG.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.