Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚗 AI kan fĂ„ ut mer av batterierna i elbilar

🚗 AI kan fĂ„ ut mer av batterierna i elbilar

En algoritm kan hjÀlpa förare att köra pÄ ett sÀtt som gör att batteriet i en elbil hÄller sÄ lÀnge som möjligt.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Hur du kör din elbil kan ha stor pÄverkan pÄ hur snabbt batteriet laddar och hur lÀnge det hÄller. Det visar en studie frÄn University of Cambridge i Storbritannien.

– Ett batteris hĂ€lsa Ă€r mycket mer komplicerat Ă€n bara en siffra pĂ„ en skĂ€rm. Batteriets hĂ€lsa, liksom en mĂ€nniskas hĂ€lsa, beror pĂ„ olika faktorer och batteriet kan slitas pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt, sĂ€ger Penelope Jones, som Ă€r en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna utvecklade en metod att göra noggranna mÀtningar av hur de elektriska signalerna fÀrdas genom ett batteri beroende pÄ hur batteriet anvÀnds. Dessa data matade forskarna sedan in i en AI som med hjÀlp av maskininlÀrning skapade en algoritm. Algoritmen i sin tur kan förutsÀga hur olika körsÀtt pÄverkar batteriet.

– De flesta metoder för att övervaka ett batteris hĂ€lsa förutsĂ€tter att batteriet alltid anvĂ€nds pĂ„ samma sĂ€tt, men det Ă€r inte sĂ„ vi anvĂ€nder batterier i verkligheten. Om jag strömmar ett TV-program pĂ„ min mobil sĂ„ kommer det att ladda ur mycket snabbare Ă€n om jag bara anvĂ€nder det för SMS. Det Ă€r samma sak med elbilar, hur du kör pĂ„verkar hur batteriet försĂ€mras, sĂ€ger Penelope Jones.

Forskarna arbetar nu med batteritillverkare för fÄ fram batterier som kan laddas snabbare utan att det sliter ut batterierna i förtid.

Men forskarna menar att det bara Àr början och att deras algoritm kan anvÀndas pÄ mÄnga sÀtt. Till exempel kan den hjÀlpa transportbolag att optimera hur deras elfordon anvÀnds för att fÄ batterierna att hÄlla lÀngre Àn idag. Algoritmen kan till exempel föreslÄ vilka rutter och vilken körstil som sliter minst pÄ batteriet vid varje tillfÀlle.

– Den hĂ€r metoden kan skapa vĂ€rden i mĂ„nga delar av försörjningskedjan. Vare sig du Ă€r en batteritillverkare, anvĂ€ndare eller arbetar med Ă„tervinning av batterier kan du ha nytta av att kunna fĂ„ mer information om batteriets hĂ€lsa Ă€n bara ett nummer och algoritmen kan Ă€ven förutsĂ€ga hur batteriet slits under olika förhĂ„llanden, sĂ€ger Alpha Lee som lett forskningsarbetet.

LÀs hela studien hÀr.

🚗 Ny AI-teknik ger sĂ€krare sjĂ€lvkörande bilar
Genom att ge AI lite mer ”sunt förnuft” vill ett internationellt forskarlag ge oss sjĂ€lvkörande bilar som bĂ€ttre kan förutse vad som kommer att hĂ€nda i trafiken.
🏎 Toyotas djĂ€rva strategi – lanserar 30 elbilar innan 2030
Den största biltillverkaren i vÀrlden har tidigare uttryckt skepsis mot elbilar. I ett aldrig tidigare skÄdat drag har de tillkÀnnagett att de kommer att utöka sitt utbud med 30 elbilar innan 2030.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.