Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚗 AI kan få ut mer av batterierna i elbilar

🚗 AI kan få ut mer av batterierna i elbilar

En algoritm kan hjälpa förare att köra på ett sätt som gör att batteriet i en elbil håller så länge som möjligt.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Hur du kör din elbil kan ha stor påverkan på hur snabbt batteriet laddar och hur länge det håller. Det visar en studie från University of Cambridge i Storbritannien.

– Ett batteris hälsa är mycket mer komplicerat än bara en siffra på en skärm. Batteriets hälsa, liksom en människas hälsa, beror på olika faktorer och batteriet kan slitas på många sätt, säger Penelope Jones, som är en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna utvecklade en metod att göra noggranna mätningar av hur de elektriska signalerna färdas genom ett batteri beroende på hur batteriet används. Dessa data matade forskarna sedan in i en AI som med hjälp av maskininlärning skapade en algoritm. Algoritmen i sin tur kan förutsäga hur olika körsätt påverkar batteriet.

– De flesta metoder för att övervaka ett batteris hälsa förutsätter att batteriet alltid används på samma sätt, men det är inte så vi använder batterier i verkligheten. Om jag strömmar ett TV-program på min mobil så kommer det att ladda ur mycket snabbare än om jag bara använder det för SMS. Det är samma sak med elbilar, hur du kör påverkar hur batteriet försämras, säger Penelope Jones.

Forskarna arbetar nu med batteritillverkare för få fram batterier som kan laddas snabbare utan att det sliter ut batterierna i förtid.

Men forskarna menar att det bara är början och att deras algoritm kan användas på många sätt. Till exempel kan den hjälpa transportbolag att optimera hur deras elfordon används för att få batterierna att hålla längre än idag. Algoritmen kan till exempel föreslå vilka rutter och vilken körstil som sliter minst på batteriet vid varje tillfälle.

– Den här metoden kan skapa värden i många delar av försörjningskedjan. Vare sig du är en batteritillverkare, användare eller arbetar med återvinning av batterier kan du ha nytta av att kunna få mer information om batteriets hälsa än bara ett nummer och algoritmen kan även förutsäga hur batteriet slits under olika förhållanden, säger Alpha Lee som lett forskningsarbetet.

Läs hela studien här.

🚗 Ny AI-teknik ger säkrare självkörande bilar
Genom att ge AI lite mer ”sunt förnuft” vill ett internationellt forskarlag ge oss självkörande bilar som bättre kan förutse vad som kommer att hända i trafiken.
🏎 Toyotas djärva strategi – lanserar 30 elbilar innan 2030
Den största biltillverkaren i världen har tidigare uttryckt skepsis mot elbilar. I ett aldrig tidigare skådat drag har de tillkännagett att de kommer att utöka sitt utbud med 30 elbilar innan 2030.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.