Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏎 Toyotas djärva strategi – lanserar 30 elbilar innan 2030

🏎 Toyotas djärva strategi – lanserar 30 elbilar innan 2030

Den största biltillverkaren i världen har tidigare uttryckt skepsis mot elbilar. I ett aldrig tidigare skådat drag har de tillkännagett att de kommer att utöka sitt utbud med 30 elbilar innan 2030.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

Den 14 december meddelade världens största biltillverkare, Toyota, att de har öronmärkt 70 miljarder dollar för elektrifiering. Hälften av denna ansenliga summa är avsedd för att lansera 30 nya elektriska modeller fram till 2030. Deras lyxmärke, Lexus, vill ha ett helelektriskt utbud i Europa, Nordamerika och Kina samma år.

Och i ett mycket ovanligt drag visade Toyota upp hela 17 nya konceptbilar, allt från sedaner och småbilar till terrängbilar, skåpbilar och rentav sportbilar.

—För att vara konkret, planerar vi att lansera 30 batteridrivna elbilar till år 2030, globalt erbjuda ett komplett utbud av elbilar med batterier inom segmenten för passagerar-och yrkestrafik. Ta en titt. Detta är Toyotas breda utbud av elbilar med batterier! Välkommen till våran morgondagens bilhall! (...) Elbils-eran är en möjlighet och en chans till mer variation och nöje! En elbil för dig, en elbil för mig och en elbil för alla", säger Akio Toyoda, VD, Toyota Motor Corporation under en presskonferens.

Bland konceptbilarna finns denna, en sportbil som tros vara en efterföljare till den klassiska MR2-modellen. Bild: Noriaki Mitsuhashi/N-RAK PHOTO AGENCY

Detta är ett överraskande drag från Toyota, som tidigare uttryckt skepsis mot elfordon och inte undertecknade Glasgow-deklarationen om nollutsläppsbilar och skåpbilar under COP26.

Och även efter detta tillkännagivande är de inte helt övertygade om att elfordon är framtiden: hybrid- och vätgasdrivna fordon är fortfarande en stark del av företagets framtida strategi.

—När det gäller varför vi försöker behålla så många alternativ, när det gäller företagsledning, kan man tycka att det skulle vara effektivare att fokusera på färre alternativ. Men vi tror att det är viktigare att snabbt kunna anpassa sig till förändringar i framtiden än att försöka att förutsäga framtiden, som är osäker. Det är därför vi vill behålla alternativen tillgängliga för våra kunder tills rätt väg är tydlig, konstaterar Toyoda.

Det här är fantastiska nyheter, vare sig du bryr dig om en hållbar framtid eller om du bara är en person som gillar bilar. Vi har tidigare skrivit om hur elbilar kommer att gynna entusiasten och logiken kanske går åt andra hållet också: att möjligheten att hitta en bil som passar individuella behov och önskemål, hur specifika eller udda de än må vara, kan övertyga många skeptiker att skaffa ett hållbart fordon.

Och förhoppningsvis kommer sådana här rörelser att övertyga konkurrenterna att öka takten med vilken de utökar sina elektriska räckvidder. En optimistisk sluten cirkel, där bredare sortiment leder till högre försäljning och lägre utsläpp, vilket leder till ännu bredare utbud som möter ännu fler behov.

Bild: Toyota


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.