Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚗 Ny AI-teknik ger sĂ€krare sjĂ€lvkörande bilar

🚗 Ny AI-teknik ger sĂ€krare sjĂ€lvkörande bilar

Genom att ge AI lite mer ”sunt förnuft” vill ett internationellt forskarlag ge oss sjĂ€lvkörande bilar som bĂ€ttre kan förutse vad som kommer att hĂ€nda i trafiken.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

SjÀlvkörande bilar Àr ett hett forskningsomrÄde idag, men det finns fortfarande en del problem kvar att lösa. Ett exempel som dagens AI kan ha problem med Àr nÀr en cyklist tillfÀlligt skyms i nÄgra sekunder av en framförvarande bil. AI:n kan dÄ glömma att cyklisten fortfarande finns bakom bilen och fÄr mycket mindre tid pÄ sig att reagera nÀr cyklisten dyker upp igen.

Forskare vid bland annat Örebro universitet har utvecklat en teknik som i kombination med djupinlĂ€rning gör att AI:n fĂ„r nĂ„got som liknar sunt förnuft och inser att cyklisten finns kvar bakom bilen. Det gör att AI:n kan planera för att cyklisten kommer att dyka upp igen.

Bilder som visar hur AI:n förstÄr att en cylist finns kvar Àven om hen tillfÀlligt skyms av en annan bil.
Även om en cyklist tillfĂ€lligt skyms av en annan bil sĂ„ förstĂ„r AI:n med den nya tekniken att cyklisten fortfarande finns kvar bakom bilen.

– VĂ„r algoritm ger ett sjĂ€lvkörande fordon förmĂ„gan att förstĂ„, i det hĂ€r fallet, att sikten tillfĂ€lligt blockeras av en annan bil och att cyklisten Ă„terigen kommer att bli synlig nĂ€r den bilen har passerat. Det Ă€r förstĂ„else pĂ„ den hĂ€r nivĂ„n som krĂ€vs för att de sjĂ€lvkörande bilarna ska kunna anvĂ€ndas i trafiken, under olika trafikförhĂ„llanden och i olika miljöer, sĂ€ger Mehul Bhatt, professor i datavetenskap vid Örebro universitet och en av forskarna bakom tekniken, i ett pressmeddelande.

En annan fördel med tekniken Àr att AI:n kan förklara varför den tagit ett visst beslut som exempelvis en kraftig inbromsning nÀr mÀnniskan i bilen inte ser nÄgot hinder pÄ vÀgen.

– Det Ă€r av största vikt att vi inte har AI-teknik som kör runt med oss i trafiken och som ingen förstĂ„r fullstĂ€ndigt, inte ens de som utvecklat den eller tillverkat fordonen som den anvĂ€nds i. Om sjĂ€lvkörande bilar ska dela utrymme med oss mĂ€nniskor mĂ„ste vi veta hur de fattar beslut, sĂ€ger Mehul Bhatt.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: Pixabay/julientromeur


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.