Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚗 Ny AI-teknik ger säkrare självkörande bilar

🚗 Ny AI-teknik ger säkrare självkörande bilar

Genom att ge AI lite mer ”sunt förnuft” vill ett internationellt forskarlag ge oss självkörande bilar som bättre kan förutse vad som kommer att hända i trafiken.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Självkörande bilar är ett hett forskningsområde idag, men det finns fortfarande en del problem kvar att lösa. Ett exempel som dagens AI kan ha problem med är när en cyklist tillfälligt skyms i några sekunder av en framförvarande bil. AI:n kan då glömma att cyklisten fortfarande finns bakom bilen och får mycket mindre tid på sig att reagera när cyklisten dyker upp igen.

Forskare vid bland annat Örebro universitet har utvecklat en teknik som i kombination med djupinlärning gör att AI:n får något som liknar sunt förnuft och inser att cyklisten finns kvar bakom bilen. Det gör att AI:n kan planera för att cyklisten kommer att dyka upp igen.

Bilder som visar hur AI:n förstår att en cylist finns kvar även om hen tillfälligt skyms av en annan bil.
Även om en cyklist tillfälligt skyms av en annan bil så förstår AI:n med den nya tekniken att cyklisten fortfarande finns kvar bakom bilen.

– Vår algoritm ger ett självkörande fordon förmågan att förstå, i det här fallet, att sikten tillfälligt blockeras av en annan bil och att cyklisten återigen kommer att bli synlig när den bilen har passerat. Det är förståelse på den här nivån som krävs för att de självkörande bilarna ska kunna användas i trafiken, under olika trafikförhållanden och i olika miljöer, säger Mehul Bhatt, professor i datavetenskap vid Örebro universitet och en av forskarna bakom tekniken, i ett pressmeddelande.

En annan fördel med tekniken är att AI:n kan förklara varför den tagit ett visst beslut som exempelvis en kraftig inbromsning när människan i bilen inte ser något hinder på vägen.

– Det är av största vikt att vi inte har AI-teknik som kör runt med oss i trafiken och som ingen förstår fullständigt, inte ens de som utvecklat den eller tillverkat fordonen som den används i. Om självkörande bilar ska dela utrymme med oss människor måste vi veta hur de fattar beslut, säger Mehul Bhatt.

Läs hela studien här.

Bild: Pixabay/julientromeur


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.