Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🛰 VattenĂ„nga upptĂ€ckt pĂ„ Jupiters mĂ„ne tack vare Hubble

🛰 VattenĂ„nga upptĂ€ckt pĂ„ Jupiters mĂ„ne tack vare Hubble

Rymdteleskopet Hubble Àr ett av mÄnga program inom rymdforskningen som har en mycket lÀngre livslÀngd Àn förvÀntat. 30 Är efter att den först togs i bruk har Hubble nu gjort Ànnu en upptÀckt.

Vincent Roose
Vincent Roose

Dela artikeln

Det börjar bli ett vanligt mönster för rymdforskningsprogram: de övertrÀffar förvÀntningarna. Rymdteleskopet Hubble Àr Ànnu ett exempel. 10 Är. Det var Hubbles förvÀntade livslÀngd nÀr det först togs i bruk i april 1990. Men hÀr Àr vi nu, över 30 Är senare, och rymdteleskopet Àr fortfarande i tjÀnst och dess verktyg fortsÀtter att ge oss viktig information om vÄrt solsystem.

I forskning som publicerats i Nature Astronomy, tillkĂ€nnager astronomer – bland dem Lorenz Roth, vid KTH i Stockholm – upptĂ€ckten av det första beviset pĂ„ vattenĂ„nga pĂ„ ytan av Jupiters mĂ„ne, Ganymedes. Resultaten kom efter analys baserat pĂ„ observationer i det ultravioletta spektrat gjorda av Hubble mellan 1998 och 2010. Slutsatserna Ă€r tydliga: runt ekvatorn pĂ„ den isiga mĂ„nen stiger temperaturen tillrĂ€ckligt för att vattenmolekyler ska omvandlas frĂ„n fast form till gas.

En upptÀckt som öppnar horisonten

Det Ă€r inte första gĂ„ngen som forskare upptĂ€cker spĂ„r av HÂČO pĂ„ andra himlakroppar i solsystemet. Flera studier har visat vatten i olika former pĂ„ Mars, Saturnus mĂ„ne Enceladus och Europa, en annan av Jupiters mĂ„nar. Men den senaste upptĂ€ckten Ă€r sĂ€rskilt betydelsefull med tanke pĂ„ nĂ€sta uppdrag som ska lanseras av European Space Agency, ESA: Jupiter Icy Moon Explorer, eller JUICE. Syftet med detta program kommer att vara att utföra detaljerade observationer av jĂ€tteplaneten och tre av dess mĂ„nar, inklusive Ganymedes.

Det hÀr Àr nÄgot Lorenz Roth lyfter fram i ett uttalande som delas pÄ Hubbles officiella webbplats: "VÄra resultat kan ge instrumentteamet för JUICE vÀrdefull information som kan anvÀndas för att förfina deras observationsplaner och optimera anvÀndningen av rymdfarkosten".

Ganymedes Àr den största mÄnen i solsystemet. KÀlla: Wikipedia

Hubble och Voyagers fÀrdvÀg

Utöver den vetenskapliga prestationen berÀttar Hubbles livslÀngd en annan viktig historia.

Ända sedan de allra första stegen inom rymdutforskningen har frĂ„gan om kostnader och vĂ€rden vĂ€drats av kritiker. Deras Ă„terkommande argument har varit konsekventa: dessa program Ă€r helt enkelt för dyra och pengarna kan och bör investeras inom andra omrĂ„den.

Ett program som förvÀntas pÄgÄ i tio Är och pÄgÄr i mer Àn 30 Àr ett bra sÀtt att visa vikten av utforskning av rymden. Vi kan helt enkelt inte förutse i vilken utstrÀckning ett uppdrag ska vara till nytta för vetenskapen och mÀnskligheten.

Innan Hubble har Voyager-uppdraget ocksÄ vida överskridit de ursprungliga planerna. Voyager I och II, som lanserades 1977, var frÀmst avsedda att utforska solsystemet men befinner sig nu i den interstellÀra rymden. Enligt Voyagers officiella webbplats förvÀntas bÄda rymdfarkosterna fungera fram till 2025, nÀstan 50 Är sedan avfÀrden. Rymdteleskopet Hubble ser ut att följa samma spÄr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.