Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔭 UpptĂ€ckt: Ny planet med jordliknande magnetfĂ€lt

🔭 UpptĂ€ckt: Ny planet med jordliknande magnetfĂ€lt

Denna planet Àr i samma storlek som jorden och kan potentiellt ha ett magnetfÀlt likt vÄrt, vilket tyder pÄ att den kan ha de nödvÀndiga förutsÀttningarna för liv.

Warp Editorial Staff
Warp Editorial Staff

Dela artikeln

Möt YZ Ceti b

UpptÀckten av en ny planet vid namn YZ Ceti b, belÀgen ungefÀr tolv ljusÄr bort, har skapat upphetsning bland forskare.

Denna planet, i samma storlek som jorden, skulle potentiellt kunna ha ett magnetfÀlt likt vÄrt eget, vilket Àr nödvÀndigt för att skydda en planets atmosfÀr frÄn solpartiklar och plasma.

Resultaten publicerades nyligen i tidskriften Nature och tyder pÄ att YZ Ceti b kan ha de nödvÀndiga förutsÀttningarna för liv.

En ny metod för att upptÀcka magnetfÀlt

Sebastian Pineda och Jackie Villadsen upptÀckte, med hjÀlp av Karl G. Jansky Very Large Array radioteleskop, en upprepad radiosignal med ursprung frÄn stjÀrnan YZ Ceti.

Denna upptÀckt kan leda till en lovande metod för att avgöra om bergiga, jordliknande exoplaneter har magnetfÀlt.

Som astrofysiker Pineda förklarar, kan en planets magnetfÀlt spela en avgörande roll för att bevara dess atmosfÀr frÄn erosion av partiklar som slÀpps ut frÄn dess stjÀrna.

Karl G. Jansky Very Large Array

Avslöja hemligheterna bakom magnetfÀlt

I sin jakt pÄ jordstora planeter med magnetfÀlt fokuserar Villadsen och hennes team pÄ dem som ligger nÀra sina stjÀrnor. Dessa planets nÀrhet möjliggör detektering av deras magnetfÀlt nÀr de interagerar med det tÀta molnet av material som slÀpps ut av deras stjÀrnor.

Genom att observera de radiovÄgor som genereras av dessa interaktioner kan man kasta ljus över bildandet av planetÀra magnetfÀlt och deras inverkan pÄ beboelighet.

YZ Ceti b's extraordinÀra omloppsbana

Den unika nÀrheten mellan YZ Ceti b och dess stjÀrna, som fullbordar en hel omloppsbana pÄ bara tvÄ dagar, erbjuder en sÀllsynt möjlighet för forskare att observera interaktionen mellan planeten och dess stjÀrnas magnetfÀlt.

NÀr plasma frÄn stjÀrnan kolliderar med planetens magnetiska "plog" genereras radiovÄgor som kan observeras frÄn jorden, vilket gör det möjligt för forskare att mÀta styrkan i radiovÄgorna och hÀrleda planetens magnetfÀlt.

Karl G. Jansky Very Large Array

Ett nytt fenomen: norrsken pÄ andra stjÀrnor

Interaktioner mellan YZ Ceti b och dess stjÀrna har lett till upptÀckten av ett norrsken pÄ stjÀrnans yta, en aldrig tidigare skÄdad hÀndelse.

Dessa norrsken ger insikt i det komplexa förhÄllandet mellan planeter och deras vÀrdstjÀrnor och belyser vikten av att förstÄ magnetfÀlt i olika planetsystem för sökandet efter beboeliga exoplaneter.

Framtida forskning och dess implikationer

Astronomer Àr ivriga att fortsÀtta studera radiovÄgor orsakade av planeter som YZ Ceti b. Genom att förstÄ beteendet hos magnetfÀlt pÄ andra planeter kan forskare bÀttre bedöma beboeligheten för exoplaneter och sÀkerstÀlla sÀkerheten för vÄr teknik i rymden under framtida rymdfÀrder.

Nyhetscredd: Jerusalem Post

Nyhetstips: Thomas Ahlström


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.