Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 Sverige får ett rymdgymnasium med namn efter Christer Fuglesang

🚀 Sverige får ett rymdgymnasium med namn efter Christer Fuglesang

Fuglesang rymdgymnasium kommer öppna portarna läsåret 2021-2022. Det är del av stiftelsen Fuglesang Space Center och blir en naturvetenskaplig utbildning med särskild profil mot rymd och människans livsbetingelser både på och utanför jorden.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

När läsåret 2021 börjar kommer Sverige ha ett färsk rymdutbildning - Fuglesang rymdgymnasium.

Utbildningen kommer vara det naturvetenskapliga programmet med särskild profil mot rymd och människans livsbetingelser både på och utanför jorden.

"Det finns lärare med särskilt rymdintresse och rymd kommer att finnas med på något sätt i de flesta ämnen," berättar Peder Jonsson, från Fuglesang Space Center.

Bland föreläsarna på utbildningen kommer såklart Sveriges första astronaut, Christer Fuglesang, att finnas. Man kommer också skapa samarbeten med Kungliga tekniska högskolan, Stockholms universitet, Esrange, Tekniska museet, ESA, NASA och rymdindustrin i Sverige och internationellt.

Programmet kommer finnas på Hvilan gymnasium i Stockholm, men idén kommer från Fuglesang Space Center, en förening som nu också blir en stiftelse.

"Att studera rymden är ett brett vetenskapligt, tekniskt och praktiskt område som kan inkludera allt från rymdfarkostdesign, rymdpartikelfysik, klimatmodeller, meterologi, telekommunikation och instrumentdesign, till psykologi, biologi, matematik, rymdjordbruk, kemi och naturligtvis, bemannade rymdfärder till månen och vidare till Mars," säger Peder Jonsson.

Sedan tidigare finns Rymdgymnasiet i Kiruna.

Christer Fuglesang på en Warp Meetup. Christer är en av Warp News-experter.

Fuglesang Space Center är ett ambitiöst projekt som vill skapa flera olika verksamheter som rymdupplevelser, konferens och möte, ett rymdhotell, restaurang, café, forskning, med mera.

Om du är sugen på att stödja verksamheten kan du bli en av stiftelsegrundarna. Minsta belopp är 10 000 kronor. Ta kontakt med ordförande Peder Jonsson om du är intresserad peder.j@rymdcenter.se.

Läs fler rymdnyheter från Warp News.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.