Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌠 Starshot kan sprida liv till andra solsystem

🌠 Starshot kan sprida liv till andra solsystem

Projekt Starshot tÀnker skicka pyttesmÄ rymdskepp till vÄr nÀrmaste stjÀrna utanför vÄrt eget solsystem, Alpha Centauri, i en hastighet av upp till 20% av ljusets. Det öppnar ocksÄ möjligheten att skicka liv till andra solsystem.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Det hÀr Àr en artikel för Premium Supporters, öppnad för dig genom deras bidrag till Warp News. LÀs mer om och bli en Premium Supporter.

Voyager 1 Àr det mÀnskligt tillverkade objekt som har Äkt lÀngst bort frÄn jorden. Med en hastighet pÄ nÀstan 16 kilometer per sekund lÀmnade den solsystemet i augusti 2012.

Imponerande hastighet, men inte sĂ€rskilt anvĂ€ndbart om vi vill besöka den nĂ€rmaste stjĂ€rnan, Alpha Centauri. Över fyra ljusĂ„r bort skulle det ta ett rymdskepp med samma hastighet som Voyager 2 cirka 80 000 Ă„r.

För att komma dit snabbare behöver vi lite science fiction: Nanorymdskepp och jÀttelaser.

Science fiction blir science fact

Tillsammans med Stephen Hawking grundade den ryska miljardÀren Yuri Milner (namngiven efter Yuri Gagarin) Breakthrough Initiative. I deras projekt Starshot  tÀnker de bygga rymdsonder i minatyr - nanorymdskepp - och sÀtta dem de pÄ ett solsegel.

Dessa rymdskepp kommer att skjutas upp i omloppsbana pÄ en vanlig raket, men sedan kommer flera jÀttelasrar pÄ jorden att trÀffa seglet med sina strÄlar och accelerera dem upp till en hastighet av 20 procent av ljusets hastighet.

Det betyder att de kommer att nÄ Alpha Centauri pÄ cirka 20 Är.

Detta Àr lÀttare sagt Àn gjort, och de kommer att behöva pÄskynda tekniken inom mÄnga olika omrÄden:

  • Att bygga en kilometerstor park av lasrar.
  • Generera och lagra nĂ„gra gigawattimmar energi per launch.
  • Lansering av ett "moderskepp" som transporterar tusentals nanorymdskepp till omloppsbana.
  • Utnyttja adaptiv optikteknologi i realtid för att kompensera för atmosfĂ€riska störningar.
  • Fokusera ljusstrĂ„len pĂ„ solseglet för att accelerera nanorymdskeppen till sin mĂ„lhastigheten inom nĂ„gra minuter.
  • Ta bilder av en planet och andra vetenskapliga data och överföra dem tillbaka till jorden med ett kompakt laserkommunikationssystem.
  • Ta emot data frĂ„n nanorymdskeppen över fyra Ă„r senare.
Den hÀr videon ger en snabb sammanfattning av projektet.

Inga dealbreakers, sÀger experterna

Milner har samlat nÄgra riktigt bra hjÀrnor som arbetar i projektet, som Pete Worden, tidigare chef för NASA Ames Research Center, Steven Chu, Nobelpristagare och Freeman Dyson, Princeton Institute of Advanced Study.

De har gjort en studie av konceptet och inte hittat nÄgra dealbreakers Ingenting som de tror inte kan lösas inom en snar framtid.

FörestÀll dig att de löser alla tekniska utmaningar, skickar ivÀg sonderna, nÄr Alpha Centauri och skickar hem information. Hittills kÀnner vi till tvÄ planeter, Proxima Centauri B och C. Jag Àr sÀker pÄ att vi kommer hitta fler planeter och Àven nÄgra mÄnar. Proxima Centauri B ligger i den beboliga zonen, och nÀrbilder av den blir superspÀnnande att se.

Om de lyckas öppnar det möjligheten att skicka liv ut i rymden.

Skicka liv ut i rymden

I stÀllet för kameror skulle vi hÀrnÀst kunna skicka nanoroboter. Tidigare i Är visade forskare upp levande robotar som de skapat, en levande, programmerbar organism. De kallade dem Xenobots, frÄn grodcellerna (Xenopus laevis) som anvÀndes.

Om vi kan kan skicka levande robotar till Proxima Centauri B, sÄ har liv ha spridit sig bortom jorden. Bortom solsystemet till och med.

Det kÀnns ofattbart att det skulle kunna vara möjligt inom kanske 40 Är.

Men om du vill överbelasta din hjÀrna ska du fundera pÄ hur liv uppstod hÀr pÄ jorden.

Skicka liv till jorden

Vi vet fortfarande inte hur liv skapades pÄ den hÀr planeten. Det finns flera teorier, varav en var att det kom i form av bakterier pÄ en meteorit som kraschade ned pÄ jorden. Vi vet att fragment frÄn andra planeter, som Mars, har kastats ut i rymden och nÄtt jorden. Ett tag trodde forskare att de hittat bevis för liv pÄ Mars pÄ en sten med spÄr av bakterier som landat pÄ jorden.

Meteorit from Mars som man trodde visade spÄr frÄn bakterier.

Men tĂ€nk om livet inte kraschade ner pĂ„ jorden via en meteorit utan istĂ€llet skickades hit av intelligent liv frĂ„n ett annat solsystem? Om vi ​​potentiellt skulle kunna göra inom 30-40 Ă„r, varför skulle nĂ„gon annan inte ha kunnat gjort det tidigare?

Jag sÀger inte att det nödvÀndigtvis har gÄtt till sÄ, bara att det Àr en möjlighet.

Och bara tanken pÄ det kortsluter nÀstan min hjÀrna.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.