Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 RocketLab delar information om sin Ă„teranvĂ€ndbara Neutronraket

🚀 RocketLab delar information om sin Ă„teranvĂ€ndbara Neutronraket

Neutronraketen pÄminner visuellt om nÄgot som brukats av en Bond-skurk och syftar till att ta ÄteranvÀndbarhet och tÀta uppskjutningar till en helt ny nivÄ.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

Förra veckan tÀckte vi RocketLab och deras spektakulÀra nya sÀtt att ÄterhÀmta sin elektronraket. NÀr man lÀser den artikeln kommer man sannolikt att förstÄ att de vill uppnÄ kostnadseffektivitet och tÀta uppskjutningar. Den 2 december tillkÀnnagav de nya detaljer om sin Neutronraket, vilket gör det klart att de menar allvar. Och det finns faktiskt ett antal intressanta aspekter.

—Neutron Ă€r inte en konventionell raket. Det Ă€r en ny typ av bĂ€rraket med tillförlitlighet, Ă„teranvĂ€ndbarhet och kostnadsminskning som Ă€r hĂ„rt inbakad i den avancerade designen frĂ„n dag ett. Neutron införlivar de bĂ€sta innovationerna frĂ„n det förflutna och kombinerar dem med banbrytande teknologi och material för att leverera en raket för framtiden, sĂ€ger Peter Beck, VD och medgrundare pĂ„ RocketLab.

NÀr man tittar pÄ Neutron Àr den kanske mest uppenbara och unika egenskapen att farkosten öppnar sina kÄpor och slÀpper ut andra steget innan den ÄtervÀnder till jorden. Samtidigt som kÄporna ger Neutron en slÄende likhet med SPECTRE:s raket frÄn Du Lever Bara TvÄ GÄnger (EON Productions, 1967), benÀmner RocketLab sin kÄpalösning med den nÄgot mindre hotfulla termen "Hungry Hippo".

Det övre steget Ă€r helt inneslutet under uppskjutningen och pĂ„stĂ„s vara den lĂ€ttaste nĂ„gonsin, vilket ger det utmĂ€rkt prestanda. Även om det för nĂ€rvarande inte Ă€r Ă„teranvĂ€ndbart, kan lösningen möjliggöra Ă„terhĂ€mtning i framtiden. Och, eftersom kĂ„porna inte lossas under uppskjutning, finns det ingen risk att de blir farligt rymdskrĂ€p. Och slutligen bidrar det till farkostens avsmalnande form, som tagits fram för att vara termodynamiskt fördelaktigt vid Ă„terintrĂ€de.

Men kÄpan Àr resultatet av en tydlig ambition: Neutron utvecklades för ÄteranvÀndning inom 24 timmar. DÄ de sitter kvar sparas tid genom att inte Ätermontera nÀmnda komponent. Krav pÄ frekvent ÄteranvÀndning har lett till andra anmÀrkningsvÀrda egenskaper.

Farkosten behöver ingen dyr infrastruktur för att lyfta, som t.ex. strongbacks och uppskjutningstorn. Och istÀllet för att landa i havet eller ens pÄ prÄmar till havs, kommer den att ÄtervÀnda till uppskjutningsplatsen. Och istÀllet för att landa pÄ utskjutbara ben, kommer Neutron helt enkelt att landa pÄ sin breda botten.

Farkosten kommer att anvÀnda en ny raketmotor, kallad Archimedes. IstÀllet för att ha imponerande prestanda Àr den framtagen för hÄllbarhet, ÄteranvÀndbarhet och korta avbrott mellan uppskjutningar. Genom att drivas pÄ metanbrÀnsle snarare Àn fotogen elimineras uppbyggnaden av sot, nÄgot som vanligtvis mÄste rensas mellan varje uppskjutning.

Allt detta lÄter innovativt och ambitiöst, men det Àr inte sÄ avlÀgset som du kanske tror. Enligt RocketLab sjÀlva Àr farkosten planerad att lyfta för första gÄngen 2024. Vi kommer sÄklart skriva nÀr ny information finns tillgÀnglig.

Bild: RocketLab


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.