Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚁 Rocket Lab fĂ„ngar fallande raketsteg med helikopter

🚁 Rocket Lab fĂ„ngar fallande raketsteg med helikopter

Amerikanska Rocket Lab ska försöka hĂ€mta hem en raket pĂ„ ett spektakulĂ€rt nytt sĂ€tt. En helikopter ska anvĂ€ndas för att fĂ„nga den i luften medan den glider tillbaka till jorden – och det kommer att hĂ€nda snart.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

Den 18 november genomförde Rocket Lab den 22:a uppskjutningen av deras ÄteranvÀndbara raket av typen Electron. Farkosten Äterkom till jorden med en fallskÀrm, landade i havet och kunde sedan framgÄngsrikt hÀmtas. Inom 80 minuter efter start hade företagets ingenjörer börjat sÀkra boostern.

Trots att steget landade 370km frÄn kusten, följdes nedstigningen framgÄngsrikt av Rocket Labs ÄterhÀmtningshelikopter. PÄ grund av framgÄngen meddelade de den 23 november att de kommer att försöka nÄgot ganska ovanligt under nÀsta uppskjutning.

– Som ett av endast tvĂ„ uppskjutningsföretag som upprepade gĂ„nger Ă„terhĂ€mtat raketsteg klassade för omloppsbana frĂ„n rymden, Ă€r vi redo att ta det sista steget och börja fĂ„nga in dem i luften med en helikopter för att korta ner tiden till nĂ€sta uppskjutning, fĂ„nga och upprepa med vĂ€rldens första Ă„teranvĂ€ndbara, kommersiella raket av mindre modell klassad för omloppsfĂ€rder. En Ă„teranvĂ€ndbar Electron innebĂ€r fler raketer och uppskjutningsmöjligheter för bĂ€ttre tillgĂ„ng till rymden för satellitkunder, och jag Ă€r stolt över Rocket Lab-teamet som kontinuerligt driver branschen framĂ„t som ledare inom dedikerade branschsegmentet för smĂ„ uppskjutningar, sĂ€ger Peter Beck, Rocket Labs vd i ett uttalande.

En Elektron-raket innan uppskjutning. Bild: Rocket Lab

Tanken Àr att ÄterhÀmtningshelikoptern ska fÄnga det fallande raketsteget i luften och sedan flyga det till fastlandet. Innan det hÀnder kommer bÄda fordonen att byggas om nÄgot: helikoptern kommer att förses med extra brÀnsletankar och sjÀlva rymdfarkosten kommer att fÄ förbÀttrad vÀrmeavskÀrmning och fallskÀrmen kommer utrustas med en ingreppslina som helikoptern kan ta tag i. Planerna Àr att denna ÄterhÀmtningsmetod ska anvÀndas under flygningar under första halvÄret 2022.

Rocket Lab grundades 2006 och erbjuder tjÀnster som omfattar uppskjutningstjÀnster, rymdfarkoster och satellitkomponenter. Under Ären har de distribuerat 105 satelliter över 22 uppskjutningar. Deras rymdfarkost bestÄr av rymdfarkosten Electron och rymdfarkosten Photon.

Bild: Sam Toms, Rocket Lab


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.