Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 Robothund ska utforska grottor på Mars med ny teknik

🚀 Robothund ska utforska grottor på Mars med ny teknik

En robothund ska med hjälp av artificiell intelligens utforska grottor på Mars. Roboten kommer kunna lära sig om dess miljö och samtidigt skicka data till en kommunikationsmodul på ytan.

Cornelia Ekvall
Cornelia Ekvall

Dela artikeln


Med hjälp av artificiell intelligens och fyra ben ska roboten Au-spot utforska grottor på Mars. Roboten ska autonomt ta sig genom svår terräng på planeten, något som varit omöjligt för tidigare Mars-robotar. Den nya roboten presenterades av forskare vid NASA/JPL-Caltech i december vid the American Geophysical Union (AGU), rapporterar Live Science.

Med sin rörelseförmåga och smarta sensorer utklassar robothunden tidigare robotar såsom Curiosity, Opportunity och Preseverance. Med fyra ben kan "hunden" ta sig över hinder, sänka sig ner i grottor, och samtidigt kartlägga terrängen den passerat. I 3D! Kombinerat med AI kommer roboten att lära sig om sin miljö och hur den kan undvika hinder och så vidare. Dessutom, tack vare algoritmer, kan roboten ta sig upp om den ramlar.

Vidare kommer roboten inte enbart kunna ta sig fram med större precion, den kommer också kunna göra detta betydligt snabbare än någonsin tidigare. En Mars-hund kommer kunna röra sig upp till 5 km/h, och om man jämför detta med Curiosity som rör sig längs med Mars yta på en hastighet på 0.14 km/h, är detta en stor förbättring.

Grottor skulle kunna fungera som ett första hem för en framtida koloni då de naturligt skyddar mot farlig UV-strålning, kyla och damm. Forskare är även nyfikna på att se om grottorna gömmer bevis på, eller till om med levande, biologiskt liv. Oavsett är det av stor vikt att utforska Mars grottor för framtida Marsmissioner, och dessa robotar har stor potential.  

Robotar på Mars får framtiden att komma snabbare.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.