Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 Forskning om solstormar viktig i jakten på liv

🚀 Forskning om solstormar viktig i jakten på liv

Forskare har uppmätt den mest kraftfulla solstormen någonsin från vår grannstjärna Proxima Centauri. Upptäckten är viktig för den fortsatta forskningen kring potentiellt liv på grannplaneter.

Cornelia Ekvall
Cornelia Ekvall

Dela artikeln

Solens närmaste granne, stjärnan Proxima Centauri, har skickat iväg en av de största solstormarna som någonsin uppmätts. En solstorm är en plötslig explosion på en stjärnas yta, som skickar iväg plasma (strålning) ut i rymden. Observationen presenterades i The Astrophysical Journal i april, i ledning av universitetet Colorado Boulder .

I videon kan du se hur solstormar ser ut på vår egen sol, fångade av NASA’s Solar Dynamics Observatory.

Observationen är betydande för jakten på utomjordiskt liv.

Proxima Centauri är en liten stjärna, med en massa på ungefär en åttondel av vår sol. Stjärnan klassificeras som en röd dvärgstjärna, vilket betyder att den är ljussvag och liten. Den röda dvärgen befinner sig ungefär fyra ljusår ifrån oss i ett system med två andra stjärnor. Än så länge har två planeter observerats runt Proxima Centauri, varav en tros vara lik jorden.

En liten stjärna med en jordliknande planet har gjort Proxima Centauri extra  intressant i jakten på liv.

Proxima Centauri fångad på bild av Hubble teleskopet. Linjerna skapas av diffraktion av ljuset. Källa: ESA/Hubble

I en ny studie har astrofysikern Meredith MacGregor från CU Boulder och hennes team studerat Proxima Centauri under 40 timmar, med nio teleskop. De blev överraskade av den kraft som de observerade när stjärnan kastade ut plasma. Teamet uppmätte en av de mest kraftfulla solstormarna som observerats i vår galax.

Stjärnan gick från att vara normal till att bli 14 000 gånger ljusare i det ultravioletta spektrumet, under några få sekunder, berättar MacGregor.

Solstormar påverkar potentiellt liv på närliggande planeter. I jordens fall kan strålning från vår sol både slå ut elektronik i våra satelliter och skada astronauter ombord på den Internationella rymdstationen. Men det är även strålning från solen som skapar magnifika skådespel såsom norrsken och sydsken. Jorden har som tur är en skyddande magnetosfär som stänger ute mycket av den farliga strålningen. Alltså, är det inte troligt att det finns liv på en planet med kraftiga solstormar om inte planeten har ett starkt magnetfält som skyddar mot den farliga strålningen.

Om det finns liv nära Proxima Centauri, skulle det vara väldigt olikt det liv som finns på jorden,  fortsätter MacGregor.
Jordens magnetosfär (till vänster) skyddar oss från farlig strålning från solen (till höger). Källa: Jing Liu

Mer forskning om solstormar och deras påverkan kan hjälpa oss leta efter potentiellt liv i universum, genom att exempelvis utesluta platser.

Omslagsbild: NRAO/S. Dagnello


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.