Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 Forskning om solstormar viktig i jakten pĂ„ liv

🚀 Forskning om solstormar viktig i jakten pĂ„ liv

Forskare har uppmÀtt den mest kraftfulla solstormen nÄgonsin frÄn vÄr grannstjÀrna Proxima Centauri. UpptÀckten Àr viktig för den fortsatta forskningen kring potentiellt liv pÄ grannplaneter.

Cornelia Ekvall
Cornelia Ekvall

Dela artikeln

Solens nÀrmaste granne, stjÀrnan Proxima Centauri, har skickat ivÀg en av de största solstormarna som nÄgonsin uppmÀtts. En solstorm Àr en plötslig explosion pÄ en stjÀrnas yta, som skickar ivÀg plasma (strÄlning) ut i rymden. Observationen presenterades i The Astrophysical Journal i april, i ledning av universitetet Colorado Boulder .

I videon kan du se hur solstormar ser ut pĂ„ vĂ„r egen sol, fĂ„ngade av NASA’s Solar Dynamics Observatory.

Observationen Àr betydande för jakten pÄ utomjordiskt liv.

Proxima Centauri Ă€r en liten stjĂ€rna, med en massa pĂ„ ungefĂ€r en Ă„ttondel av vĂ„r sol. StjĂ€rnan klassificeras som en röd dvĂ€rgstjĂ€rna, vilket betyder att den Ă€r ljussvag och liten. Den röda dvĂ€rgen befinner sig ungefĂ€r fyra ljusĂ„r ifrĂ„n oss i ett system med tvĂ„ andra stjĂ€rnor. Än sĂ„ lĂ€nge har tvĂ„ planeter observerats runt Proxima Centauri, varav en tros vara lik jorden.

En liten stjÀrna med en jordliknande planet har gjort Proxima Centauri extra  intressant i jakten pÄ liv.

Proxima Centauri fÄngad pÄ bild av Hubble teleskopet. Linjerna skapas av diffraktion av ljuset. KÀlla: ESA/Hubble

I en ny studie har astrofysikern Meredith MacGregor frÄn CU Boulder och hennes team studerat Proxima Centauri under 40 timmar, med nio teleskop. De blev överraskade av den kraft som de observerade nÀr stjÀrnan kastade ut plasma. Teamet uppmÀtte en av de mest kraftfulla solstormarna som observerats i vÄr galax.

StjÀrnan gick frÄn att vara normal till att bli 14 000 gÄnger ljusare i det ultravioletta spektrumet, under nÄgra fÄ sekunder, berÀttar MacGregor.

Solstormar pÄverkar potentiellt liv pÄ nÀrliggande planeter. I jordens fall kan strÄlning frÄn vÄr sol bÄde slÄ ut elektronik i vÄra satelliter och skada astronauter ombord pÄ den Internationella rymdstationen. Men det Àr Àven strÄlning frÄn solen som skapar magnifika skÄdespel sÄsom norrsken och sydsken. Jorden har som tur Àr en skyddande magnetosfÀr som stÀnger ute mycket av den farliga strÄlningen. AlltsÄ, Àr det inte troligt att det finns liv pÄ en planet med kraftiga solstormar om inte planeten har ett starkt magnetfÀlt som skyddar mot den farliga strÄlningen.

Om det finns liv nÀra Proxima Centauri, skulle det vara vÀldigt olikt det liv som finns pÄ jorden,  fortsÀtter MacGregor.
Jordens magnetosfÀr (till vÀnster) skyddar oss frÄn farlig strÄlning frÄn solen (till höger). KÀlla: Jing Liu

Mer forskning om solstormar och deras pÄverkan kan hjÀlpa oss leta efter potentiellt liv i universum, genom att exempelvis utesluta platser.

Omslagsbild: NRAO/S. Dagnello


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.