Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔬 Organisk materia på Mars

🔬 Organisk materia på Mars

Forskare på NASA:s Jet Prepulsion Laboratory (JPL) har upptäckt organisk materia på planeten Mars, tillsammans med tydliga tecken på magma-aktivitet i kombination med vatten.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

Forskare som arbetar med Perseverance, den rover som tidigare i år hämtade det första stenprovet från Mars, har nu hittat organisk materia på planeten. Materian består av kolmolekyler, som funnits på damm på planetens yta, samt inuti stenar.

Upptäckten gjordes möjlig av verktyget SHERLOC (Scanning Habitable Environments with Raman & Luminescence for Organics & Chemicals), som genom strålning scannar av stenar för att upptäcka deras innehåll, och har en förmåga att upptäcka partiklar så små som ett saltkorn.

Fynden indikerar möjligheten, men bekräftar inte existensen av tidigare liv på planeten, då organisk materia både kan uppstå på biologisk och icke-biologisk väg. Vad det däremot bekräftar är att biosignaturer (tecken på liv) också kan ha bevarats genom fossilering, så hoppet om att tecken på liv kan hittas är därmed förstäkt.

Magma och vatten

Utöver den organiska materian har också tydliga tecken på långvarig magma-aktivitet upptäckts, vilket indikeras av en stormängd olivinkristaller inkapslade av pyroxenkristaller. Ken Farley, forkare i Perserverance-projektet menar att detta är en tydlig indikation på att kristallerna bildats under långsamt nedkylande lava eller magma.

Stenen har sedan dess påverkats flertalet gånget utav vatten. Det återstår ännu att ta reda på huruvida lava/magma-aktivitetet har skett under markytan och sedan förflyttats till följd av erosion, eller om aktiviteten har skett ovanpå markytan från första början.

Video tagen av Perserverance som visar det område där organisk materia, magma- och vattenaktivitet har förekommit. Credit: NASA

"Forskningsguldgruva"

Utöver ovan nämnda fynd har man även börjat skapa "radargram", vilket är bilder av vad som finns under markytan, upp till 10 meter ner, som tas med hjälp av radar. Visar det sig att erosion har varit ett återkommande inslag på planeten, så är det möjligt att ytterligare fynd - möjligtvis majoriteten av dem - kan komma att göras under markytan.

Vad som är säkert än så länge är att det finns två områden på planeten där någon form av magma- eller lavaaktivitet har pågått, och där man funnit organisk materia. Hittills har Perserverance tagit 6 prover av 43 stycken, alla vilka är tänkte att återvända till jorden för vidare studier. När proverna väl återvänder till jorden spås de bli en vetenskaplig "guldgruva", då de förväntas vara källan till forskning och nya upptäckter många år framöver.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.