Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🪐 Ny metod lär oss mer om exoplaneter

🪐 Ny metod lär oss mer om exoplaneter

Ett forskarlag har lyckats mäta förekomsten av en isotop i atmosfären på en exoplanet och det ger oss nya kunskaper om hur planeter bildas.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

För första gången har forskare lyckats analysera isotopsignaler från en planet i ett annat solsystem än vårt eget. Att kunna upptäcka isotoper, i det här fallet kol-13, är viktigt för vår förståelse av hur planetsystem bildas.

– Isotoper är nycklar som kan ge värdefull information om lokala betingelser på specifika platser i universum. Upptäckten av kol-13 skvallrar bland annat om att den här planeten har bildats mycket långt från sin värdstjärna, säger Jens Hoeijmakers, astronomiforskare vid Lunds universitet och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Nu lär vi knappast hitta något liv på just den här planeten. TYC-8778b, som planeten heter är en gasplanet som liknar Jupiter och ligger 150 gånger längre bort från sin stjärna än vad jorden ligger från solen. Men det faktum att vi nu kan se isotoper i exoplaneternas atmosfärer kan ge oss viktig information om planeter som det kan finnas liv på.

– Den här typen av isotopmätningar är framtiden. Jag tror de kommer att bli startskottet för en fördjupad kunskap om exoplaneter. Genom den nya metoden kan vi bland annat lära oss mer om när och hur de här fantasieggande planeterna bildats, säger Jens Hoeijmakers.

Forskarna använde Europeiska sydobservatoriets VLT-anläggning (Very Large Telescope) i Chile för att upptäcka isotopsignalerna. Det väldiga teleskopet är kraftfullt nog för att göra det möjligt att analysera atmosfären hos planeter som ligger många ljusår bort och ger oss möjlighet att få ny kunskap om många exoplaneter. TYC-8778b är bara början menar forskarna.

– Det är en gasplanet belägen 300 ljusår från jorden. Att vi för första gången lyckats studera en exoplanets atmosfär med hjälp av isotopmätningar är en milstolpe, säger Jens Hoeijmakers.

Bild: ESO


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.