Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸȘ Ny metod lĂ€r oss mer om exoplaneter

đŸȘ Ny metod lĂ€r oss mer om exoplaneter

Ett forskarlag har lyckats mÀta förekomsten av en isotop i atmosfÀren pÄ en exoplanet och det ger oss nya kunskaper om hur planeter bildas.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

För första gÄngen har forskare lyckats analysera isotopsignaler frÄn en planet i ett annat solsystem Àn vÄrt eget. Att kunna upptÀcka isotoper, i det hÀr fallet kol-13, Àr viktigt för vÄr förstÄelse av hur planetsystem bildas.

– Isotoper Ă€r nycklar som kan ge vĂ€rdefull information om lokala betingelser pĂ„ specifika platser i universum. UpptĂ€ckten av kol-13 skvallrar bland annat om att den hĂ€r planeten har bildats mycket lĂ„ngt frĂ„n sin vĂ€rdstjĂ€rna, sĂ€ger Jens Hoeijmakers, astronomiforskare vid Lunds universitet och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Nu lÀr vi knappast hitta nÄgot liv pÄ just den hÀr planeten. TYC-8778b, som planeten heter Àr en gasplanet som liknar Jupiter och ligger 150 gÄnger lÀngre bort frÄn sin stjÀrna Àn vad jorden ligger frÄn solen. Men det faktum att vi nu kan se isotoper i exoplaneternas atmosfÀrer kan ge oss viktig information om planeter som det kan finnas liv pÄ.

– Den hĂ€r typen av isotopmĂ€tningar Ă€r framtiden. Jag tror de kommer att bli startskottet för en fördjupad kunskap om exoplaneter. Genom den nya metoden kan vi bland annat lĂ€ra oss mer om nĂ€r och hur de hĂ€r fantasieggande planeterna bildats, sĂ€ger Jens Hoeijmakers.

Forskarna anvÀnde Europeiska sydobservatoriets VLT-anlÀggning (Very Large Telescope) i Chile för att upptÀcka isotopsignalerna. Det vÀldiga teleskopet Àr kraftfullt nog för att göra det möjligt att analysera atmosfÀren hos planeter som ligger mÄnga ljusÄr bort och ger oss möjlighet att fÄ ny kunskap om mÄnga exoplaneter. TYC-8778b Àr bara början menar forskarna.

– Det Ă€r en gasplanet belĂ€gen 300 ljusĂ„r frĂ„n jorden. Att vi för första gĂ„ngen lyckats studera en exoplanets atmosfĂ€r med hjĂ€lp av isotopmĂ€tningar Ă€r en milstolpe, sĂ€ger Jens Hoeijmakers.

Bild: ESO


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.