Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🛰 Nu tar Virgin Orbit nĂ€sta steg ut i rymden

🛰 Nu tar Virgin Orbit nĂ€sta steg ut i rymden

Virgin Galactics mindre kÀnda syskon, Virgin Orbit, börsnoteras och nÀrmar sig en ny uppskjutningsplats.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

Medan Richard Bransons banbrytande rymdturismföretag Virgin Galactic har fÄtt mycket uppmÀrksamhet den senaste tiden, har företaget ett mindre kÀnt, men lika lovande syskon: Virgin Orbit. Virgin Orbit grundades 2017 som en utlöpare av Virgin Galactic, med mÄlet att tillhandahÄlla uppskjutningar av smÄ satelliter, som vÀger upp till 500 kilo, i en jordbana. Och Orbit har nyligen upplevt ett par viktiga framsteg.

Först meddelade företaget den 23 augusti att det kommer att börsnoteras genom en sammanslagning med NextGen Acquisition Corp, ett Special Purpose Acquisition Company (SPAC). I ett pressmeddelande uppger Virgin Orbit att företaget har vÀrderats till 3,2 miljarder dollar. Sammanslagningen godkÀndes enhÀlligt av bÀgge företags styrelser och förvÀntas slutföras under fjÀrde kvartalet 2021. Det förvÀntas att affÀren kommer ge 483 miljoner dollar i tillvÀxtkapital.

Virgin-gruppens grundare Richard Branson (vÀnster) och Virgin Orbits VD Dan Hart (höger). Bild: Virgin Orbit

Bara nÄgra dagar senare, den 27 augusti, godkÀndes Orbits miljöprövning hos FAA, amerikanska luftfartsverket, för att utföra uppskjutningar frÄn Andersen Air Force Base, som ligger pÄ Stilla Havsön Guam. Enligt bedömningen kommer upp till 25 uppskjutningar under de kommande fem Ären inte ha nÄgon betydande pÄverkan pÄ miljön.

Även om det Ă€r ett steg i rĂ€tt riktning mĂ„ste Orbit fortfarande uppfylla andra FAA -krav som bland annat berör sĂ€kerhet och ekonomiskt ansvar. Virgin Orbit siktar för nĂ€rvarande pĂ„ att ha tre uppskjutningsplatser; Mojave Air and Space Port i Kalifornien, varifrĂ„n de redan har genomfört tvĂ„ uppskjutningar, Andersen AFB och Spaceport Cornwall i Storbritannien.

Farkoster

Precis som med Virgin Galactic, anvÀnder Virgin Orbit sig av luftuppskjutningar. Eftersom raketen pÄbörjar sin fÀrd i rörelse och med en höjd av över 10'000 meter, Àr systemet fördelaktigt dÄ det Àr enklare, lÀttare och följdaktligen har ett lÀgre pris jÀmfört med andra system. Andra fördelar Àr minskade koldioxidutslÀpp och akustiska föroreningar.

LauncherOne-raket monterad under Cosmic Girl. Bild: Virgin Orbit

Orbits rymdfarkoster kallas LauncherOne och Àr en tvÄstegsraket. Den startade utvecklingen 2007 och hade sina första operativa flygningar 2021. Med en dragkraft pÄ 355 kN kan den bÀra en last pÄ 200kg till en solsynkron omloppsbana (SSO), eller en tyngre last pÄ 500kg kan sÀttas i  en lÄg omloppsbana (LEO).

LauncherOne var ursprungligen avsedd att avfyras frÄn Virgin Galactics anpassade WhiteKnightTwo -flygplan. Men nÀr LauncherOne vÀxte för att bÀttre möta marknadens krav, uppstod behovet av ett större flygplan. Beslutet föll pÄ att modifiera en Boeing 747-400 genom att installera vad som kan liknas vid ett jaktplans vapenbalk pÄ vÀnster vinge.

Slutresultatet Àr en maskin kÀnd som Cosmic Girl. Flygplanet tjÀnstgjorde som ett passagerarplan Ät Virgin Atlantic frÄn sin konstruktion 2001, fram till 2015, dÄ det överfördes till Virgin Galactic.

Bild: Virgin Orbit/Greg Robinson


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.