Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 20:e juli kan du åka upp i rymden – vad lägger du för bud?

🚀 20:e juli kan du åka upp i rymden – vad lägger du för bud?

Jeff Bezos Blue Origin erbjuder en plats på invigningsflygningen av rymdfarkosten New Shepard den 20 juli. Men istället för biljettförsäljning med fast pris kommer platsen att gå till högsta budet.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Den 20:e juli planeras Blue Origins rymdfarkost New Shepard göra sin jungfrufärd med besättning – och en plats är ledig.

Istället för att ha en biljettförsäljning med fast pris, kommer platsen att gå till den som lägger högsta budet.

Så här går det till:

  • Mellan 5:e till 19:e maj kan du lägga ett dolt bud på auktionswebbplatsen
  • Från och med den 19:e maj kommer buden att göras synliga för alla och budgivningen går in i ett klassiskt förfarande – du måste lägga högsta bud för att vara kvar i budgivningen
  • Budgivningen avslutas 12:e juni med en live-auktion online

Det vinnande budet doneras till Blue Origins stiftelse Club for the Future, som är skapad för att framtida generationer ska välja en karriär inom naturvetenskapliga ämnen och hjälpa till att uppfinna våra framtida liv i rymden.

Enligt Blue Origins webbplats ser det ut som att den totala flygtiden kommer att vara relativt kort. Efter uppskjutning når rymdfarkosten sin högsta punkt efter fyra minuter. Kapseln, där astronauterna (och den lyckliga budgivaren) befinner sig i, landar 10 minuter efter start nära uppskjutningsplatsen i västra Texas.

– Besättningsmedlemmarna anländer till uppskjutningsplatsen fyra dagar innan uppskjutningen för tre dagars träning. De kommer att flyga i en kapsel som är utformad för att optimera konsumentupplevelsen, med de största fönster som någonsin har flugit i rymden. Kapseln är också under tryck, vilket innebär att besättningen inte behöver bära använda egna rymddräkter under flygningen, sa Blue Origins Ariane Cornell under en pressträff.

Blue Origin lovar vacker utsikt med de största fönster som någonsin har flugit i rymden. Källa: Blue Origin

När det gäller säkerhet sa Cornell att en "flyktmotor" är inbyggd i raketen som aktiveras om några problem upptäcks. Flyktmotorn ser till att kapseln, och personerna i den, hamnar på tryggt avstånd från raketsteget. Även om denna mekanism är helt autonom, finns det ett brandbekämpningssystem och syrgasmasker som besättningsmedlemmar kan behöva använda manuellt i händelse av en katastrof.

– Det här är den typ av design som har gett oss på Blue Origin, hela vårt team, förtroendet att säga att "det är dags att ha människor ombord", sade Cornell.

Vid pressträffen avböjde hon att dela med sig av de beräknade biljettpriserna för framtida flygningar, men noterade att företaget kommer att genomföra fler bemannade flygningar före årets slut.

Cornell lämnade inte heller information om resten av New Shepards jungfrubesättning, så det är oklart om de kommer att vara Blue Origin-anställda eller externa astronauter.

När det gäller fysiska krav för den vinnande budgivaren hänvisade Cornell till villkoren på Blue Origins webbplats. Vinnaren måste kunna gå upp för sju trappor på 90 sekunder, vara mellan 1,52 och 1,95 centimeter lång (5'0 "- 6'4") och väga mellan 50 och 101 kilo (110-223 pounds), enligt villkoren.

– Vi är redo att åka, avslutade Cornell.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter