Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 20:e juli kan du Ă„ka upp i rymden – vad lĂ€gger du för bud?

🚀 20:e juli kan du Ă„ka upp i rymden – vad lĂ€gger du för bud?

Jeff Bezos Blue Origin erbjuder en plats pÄ invigningsflygningen av rymdfarkosten New Shepard den 20 juli. Men istÀllet för biljettförsÀljning med fast pris kommer platsen att gÄ till högsta budet.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Den 20:e juli planeras Blue Origins rymdfarkost New Shepard göra sin jungfrufĂ€rd med besĂ€ttning – och en plats Ă€r ledig.

IstÀllet för att ha en biljettförsÀljning med fast pris, kommer platsen att gÄ till den som lÀgger högsta budet.

SÄ hÀr gÄr det till:

  • Mellan 5:e till 19:e maj kan du lĂ€gga ett dolt bud pĂ„ auktionswebbplatsen
  • FrĂ„n och med den 19:e maj kommer buden att göras synliga för alla och budgivningen gĂ„r in i ett klassiskt förfarande – du mĂ„ste lĂ€gga högsta bud för att vara kvar i budgivningen
  • Budgivningen avslutas 12:e juni med en live-auktion online

Det vinnande budet doneras till Blue Origins stiftelse Club for the Future, som Àr skapad för att framtida generationer ska vÀlja en karriÀr inom naturvetenskapliga Àmnen och hjÀlpa till att uppfinna vÄra framtida liv i rymden.

Enligt Blue Origins webbplats ser det ut som att den totala flygtiden kommer att vara relativt kort. Efter uppskjutning nÄr rymdfarkosten sin högsta punkt efter fyra minuter. Kapseln, dÀr astronauterna (och den lyckliga budgivaren) befinner sig i, landar 10 minuter efter start nÀra uppskjutningsplatsen i vÀstra Texas.

– BesĂ€ttningsmedlemmarna anlĂ€nder till uppskjutningsplatsen fyra dagar innan uppskjutningen för tre dagars trĂ€ning. De kommer att flyga i en kapsel som Ă€r utformad för att optimera konsumentupplevelsen, med de största fönster som nĂ„gonsin har flugit i rymden. Kapseln Ă€r ocksĂ„ under tryck, vilket innebĂ€r att besĂ€ttningen inte behöver bĂ€ra anvĂ€nda egna rymddrĂ€kter under flygningen, sa Blue Origins Ariane Cornell under en presstrĂ€ff.

Blue Origin lovar vacker utsikt med de största fönster som nÄgonsin har flugit i rymden. KÀlla: Blue Origin

NĂ€r det gĂ€ller sĂ€kerhet sa Cornell att en "flyktmotor" Ă€r inbyggd i raketen som aktiveras om nĂ„gra problem upptĂ€cks. Flyktmotorn ser till att kapseln, och personerna i den, hamnar pĂ„ tryggt avstĂ„nd frĂ„n raketsteget. Även om denna mekanism Ă€r helt autonom, finns det ett brandbekĂ€mpningssystem och syrgasmasker som besĂ€ttningsmedlemmar kan behöva anvĂ€nda manuellt i hĂ€ndelse av en katastrof.

– Det hĂ€r Ă€r den typ av design som har gett oss pĂ„ Blue Origin, hela vĂ„rt team, förtroendet att sĂ€ga att "det Ă€r dags att ha mĂ€nniskor ombord", sade Cornell.

Vid presstrÀffen avböjde hon att dela med sig av de berÀknade biljettpriserna för framtida flygningar, men noterade att företaget kommer att genomföra fler bemannade flygningar före Ärets slut.

Cornell lÀmnade inte heller information om resten av New Shepards jungfrubesÀttning, sÄ det Àr oklart om de kommer att vara Blue Origin-anstÀllda eller externa astronauter.

NÀr det gÀller fysiska krav för den vinnande budgivaren hÀnvisade Cornell till villkoren pÄ Blue Origins webbplats. Vinnaren mÄste kunna gÄ upp för sju trappor pÄ 90 sekunder, vara mellan 1,52 och 1,95 centimeter lÄng (5'0 "- 6'4") och vÀga mellan 50 och 101 kilo (110-223 pounds), enligt villkoren.

– Vi Ă€r redo att Ă„ka, avslutade Cornell.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.